Nood aan betere arbeidsrechten voor essentiële werknemers

Op 7 oktober was er de internationale dag voor waardig werk. Niet toevallig lanceerde de mondiale dienstenvakbond Uni Global Union op die dag een internationale campagne voor essentiële rechten voor essentiële werknemers. Tijdens de Covid-pandemie hielden onderbetaalde en ondergewaardeerde werknemers de economie draaiende. Denk maar aan personeel van winkels, ziekenhuizen, ouderenzorg, openbaar vervoer … De crisis heeft aangetoond hoe onmisbaar deze jobs zijn. De eisen zijn duidelijk: een waardig loon, een veilige werkplek, betaald ziekteverlof, collectieve onderhandelingen via vakbonden en een eenvoudige toegang tot aanvullende voorzieningen (kinderopvang, toegang tot tests,…) tijdens een crisis. Isabel Cortes, schoonmaakster en vakbondslid in Peru, staat volmondig achter de campagne. “Tijdens de hele pandemie hebben we ons trots en moedig gevoeld. We hebben ons als leeuwinnen tegen de ziekte verzet. Onze buren hebben ons helden genoemd. We hebben in de frontlinie van deze crisis gestaan. En nu verdienen we meer.”

www.uniglobalunion.org