Onze Deense broeders en zusters kunnen een stevig stukje hijsen. Dat levert hilarische taferelen op in Drunk, Thomas Vinterbergs beste film sinds Jagten. En ook een paar minder hilarische…

Vier leraren op een middelbare school wagen zich aan een dwaas experiment, gebaseerd op een studie van een Noorse denker. Die stelde dat de mens van nature een tekort van 0,5 promille alcohol in het bloed heeft. Dat mankement kan gelukkig goedgemaakt worden, met één à twee volgehouden volumes wijn of andere drank. Het experiment schrijft wel voor dat er alleen overdag en tijdens de werkweek gedronken mag worden. De zaligheden van alcohol laten zich snel voelen in de werkethiek en het zelfvertrouwen van de vier. Vooral de uitgebluste geschiedenisleraar Martin vindt zichzelf terug uit en haalt met historische rolmodellen annex drankorgels zoals Churchill, Roosevelt en Hemingway de klas op zijn hand. Maar trop is – uiteraard – te veel.

Ligt het aan de drank of gewoon aan het opzet? Wie weet. Maar met Drunk maakte Vinterberg misschien wel zijn meest toegankelijke en lichtvoetige film ooit. Er valt moeilijk te weerstaan aan dit zonovergoten relaas, dat mild naar zijn personages kijkt, en waarin behalve gedronken ook heerlijk gezongen, gereflecteerd, geleuterd én gedanst wordt. Vinterbergs tragikomedie hinkelt op twee gedachten: zij dolt balorig met de geneugten van het drinken, maar huivert tegelijk voor de kwalijke kanten van het misbruik ervan. Het is aan de kijker om uit te maken op welke gedachte hij het liefst meehinkelt. Al dein je vanzelf al soepel mee met de wankele gemoedstoestand van Mads Mikkelsens bedrukte Martin. Mikkelsen, één van de meest markante acteurs van de laatste twintig jaar, krijgt hier een vorstelijk podium aangeboden. De Deense duizendpoot maakt daar op een indrukwekkende manier gebruik van, zonder zijn medespelers van de kaart te vegen. De opnames voor Drunk waren een week bezig toen Vinterbergs dochter Ida op 4 mei 2019 op een Belgische snelweg de dood vond. De film kreeg daar zonder meer een tragisch randje door. Aan de andere kant werd hij er misschien ook nog meer een ode aan het leven door dan eerst voorzien

Omwille van de verstrengde coronamaatregelen is de lancering van deze film voor onbepaalde tijd uitgesteld, vernamen we net voor het ter perse gaan van deze editie. Onze excuses.

Auteur: Karin Seberechts