Tussen 16 en 29 november is het zo ver. Dan kan je – als jouw bedrijf sociale verkiezingen organiseert – stemmen op kandidaten die jou en je collega’s de komende vier jaar mogen vertegenwoordigen op de werkvloer. Het belang van de sociale verkiezingen kan niet genoeg onderstreept worden. Het ACV is niet alleen al jaren de grootste, meest representatieve vakbond. Het is ook jouw vakbond! Daarom kijk je maar beter naar de kandidaten op lijst nummer 2.

Samen met jou inzetten op goede loon- en arbeidsvoorwaarden, een veilige en gezonde werkplek, een haalbare loopbaan, werkzekerheid, betere mobiliteit, minder stress, meer vrije tijd en duurzaam ondernemen. Dat zijn de thema’s die voor het ACV absoluut prioritair zijn de komende vier jaar. Een stem voor het ACV, is dus écht een stem die er toe doet. Maar hoe doe je dat, stemmen?

Je stem uitbrengen

De coronacrisis treft heel wat mensen. We hopen van harte dat jij en je familie en vrienden gezond mogen blijven. Daarom werken we ook voor de sociale verkiezingen hard aan een veilige stemomgeving. De coronamaatregelen zorgden organisatorisch voor heel wat uitdagingen. Er zal meer elektronisch gestemd worden, maar ook de stemlokalen in de ondernemingen zullen honderd procent coronaproof moeten zijn.
Vinden er in jouw onderneming sociale verkiezingen plaats? Dan heb je een oproepingsbrief gekregen, of valt die eerstdaags in je brievenbus. Daarin staat alle praktische informatie over hoe jij je stem kunt uitbrengen (per brief, elektronisch of in een stemlokaal) en wanneer je dat precies kan doen (tussen 16 en 29 november).

Elektronisch stemmen

Kan je elektronisch stemmen? Je vindt dan alle informatie in je oproepingsbrief. Je hoeft je dan misschien niet te verplaatsen naar een kies­lokaal. Stemmen kan via een beveiligde verbinding vanop de werkplek, thuis of vanop afstand.

Stemmen per brief

Hebben de vakbonden en je werkgever een akkoord gemaakt over ‘stemmen per brief’? Ook dan hoef je je niet naar een stemlokaal te begeven. Neem je oproepingsbrief erbij, en volg de instructies om er zeker van te zijn dat je stem geldig is. Op www.stemacv.be vind je een zeer handig filmpje dat je hierbij kan helpen.

Stemmen in het stemlokaal

Moet je je naar een stemlokaal begeven? Weet dan dat je werkgever moet instaan voor de veiligheid in het stemlokaal, en dus alle coronamaatregelen in acht moet nemen om elke werknemer veilig zijn stem te kunnen laten uitbrengen. Zo moeten de openingsuren van het stem­lokaal ruim genoeg zijn, is het aantal kiezers per stemlokaal beperkt en moet al het materiaal tijdig en grondig gereinigd worden. Eigen schrijfmateriaal is verboden. De algemene richtlijnen, zoals we die al maanden kennen, blijven ook nu gelden: hou altijd minstens 1,5 meter afstand, ontsmet je handen regelmatig en draag een mondmasker.

Welk bolletje moet je kleuren?

Het groene, natuurlijk.
Stem 2, stem ACV.

Net zoals bij de politieke verkiezingen, kan je ofwel een lijststem uitbrengen (dan kleur je het ACV-bolletje bovenaan de lijst in), of je kan op personen stemmen. Je kan niet op meer personen stemmen dan er mandaten zijn. Doe je dit wel, dan wordt jouw stem automatisch een lijststem. Ook hierover vind je een leuk en handig filmpje over terug op www.stemacv.be

Dus: Stem 2. Stem ACV!