“Nee, we moeten niet terug naar het oude normaal”

Sociale verkiezingen kunnen keerpunt zijn

Al enkele jaren staat Lut Cromphout als voorzitter aan het hoofd van ACV Puls. Ze combineert die vrijwilligersfunctie met een job in de zorg, waar ze ook al jaren meedraait in de vakbondswerking op het terrein. “Het is intussen al de 6de of 7de keer dat ik opkom bij met de sociale verkiezingen. Ik ben de tel een beetje kwijt,” lacht ze. Maar nog vindt ze de sociale verkiezingen een belangrijk moment. “Het is op dat moment dat we van onze werkcollega’s het vertrouwen krijgen om voor hen op te komen,” legt ze uit.

Deze keer is alles een beetje anders. Er was het uitstel. En er is de coronacrisis, die de campagne anders doet verlopen dan gebruikelijk. Maar de verkiezingen zijn niet minder belangrijk, vindt ze. “De coronacrisis heeft ons allemaal uit onze routine gehaald. De lockdown was een moment waarop nogal wat mensen alles even op een rijtje hebben gezet: waarom moet het altijd zo gejaagd? Die vraag heb ik me ook gesteld over de economie en de arbeidsmarkt. En niet alleen ik! De vraag kwam geregeld bovendrijven. Moet er altijd meer winst en meer groei zijn? Als vakbond willen we ook andere dingen in de weegschaal leggen: leefbare jobs, een goed evenwicht met je privé leven, degelijke lonen, zekere contracten…” En ze voegt er in een moeite ook meteen de zorg voor de planeet aan toe. “Want op een onleefbare planeet moeten we ook niet meer opkomen voor werknemers. Duurzaam ondernemen en een milieuvriendelijke mobiliteit zijn dus ook onze thema’s.”

Lut wil met ACV Puls op alle niveaus sleutelen aan oplossingen. “Een gevaarlijke trap of degelijke uurroosters kunnen we aanpakken op bedrijfsvlak in overleg met de werkgever. Maar sommige thema’s moeten we aanpakken op hoger niveau. Per sector, of zelfs nationaal. Over een goede pensioenregeling moeten we niet met de werkgever onderhandelen, maar met de politici die ons land besturen. Maar alles begint en eindigt op de werkvloer. Daar pikken we de problemen op. En daar willen we met oplossingen terugkomen.”

En zo ligt er nog meer dan genoeg werk op de vakbondsplank. Je leest er een heel pak op de pagina hiernaast. “Maar het gaat niet altijd over de grote thema’s. Soms helpen we ook collega’s verder met heel individuele concrete vragen of komen we tussen bij de werkgever. Niemand staat er alleen voor. Da’s onze belofte. Vandaar onze slogan ‘Never work alone’.
Voor Lut zelf worden het wellicht de laatste sociale verkiezingen. Tijdens die laatste mandaatsperiode wil ze de vakbondsmicrobe doorgeven aan jongere collega’s. “Het is zo belangrijk dat mensen weten dat ze samen veel kunnen bereiken. Dat ze weten dat het anders kàn als ze willen. Dus nee, we moeten niet terug naar het oude normaal. We kunnen kiezen voor verbetering! Maar dan hebben we de steun van zoveel mogelijk collega’s nodig. Ons getal is onze sterkte!”

 

Waar komt het ACV voor op?

Voor het ACV stemmen, dat is opkomen voor goede werk- en loonvoorwaarden, voor jou en je collega’s. Het is ook kiezen voor een goede loopbaan, waar werk en privé in balans zijn. Het is kiezen voor een duurzame omgeving, minder stress, meer werkzekerheid en stabiliteit.

 • Loon
  Om de koopkracht van werknemers te waarborgen komt het ACV komt op voor loonsverhogingen, te beginnen met de laagste lonen, behoud van de automatische loon­indexering en gelijk loon voor gelijk werk.
 • Veiligheid en gezondheid
  Met de gezondheid van mensen neem je geen risico’s! Gezond en veilig kunnen werken is meer dan ooit belangrijk.
 • Haalbare loopbaan
  Het ACV komt op voor een sociaal verantwoorde eindeloopbaan, aangepaste arbeidsregimes en pleit voor uitstapregelingen waar nodig. Werkbaar werk in alle levensfases helpt mensen langer aan de slag te blijven als ze dit willen.
 • Werkzekerheid
  Een job hebben en houden is van groot belang in onze samenleving. Het bepaalt in grote mate de kwaliteit van je leven.
 • Mobiliteit
  Het ACV wil woon-werkverkeer leefbaar houden. Dat kan door overleg over verschillende vervoersplannen, maar ook door de arbeidsorganisatie.
 • Minder stress
  Al te flexibele arbeidstijden, onredelijk hoge eisen, nepcontracten, taakverarming… Heel wat werknemers voelen zich steeds minder goed in hun vel. Het beste medicijn? Werkbaar werk, zonder overdreven flexibiliteit en te veel stress.
 • Meer vrije tijd
  Het ACV wil afspraken over de de balans werk-privé zodat werknemers voldoende mogelijkheden hebben om hun privé- en gezinsleven te combineren met hun werk.
 • Duurzaam ondernemen
  Het ACV waakt er over dat ondernemingen de wet naleven, milieurisico’s preventief aanpakken en inzetten op duurzame productiemethodes. De toekomst van onze tewerkstelling wordt mee bepaald door de aandacht en zorg voor het milieu.

Wat is voor jou hét thema voor de komende sociale verkiezingen?
Laat het ons HIER weten!

Lees meer op www.stemacv.be