Populaire facebookgroep brengt positieve verhalen

“Ik erger me al zes maanden aan het nieuws over de woonzorgcentra (wzc). Allemaal zo negatief. Terwijl er echt ook wel heel wat moois te vertellen is. Er gebeuren daar zo veel mooie dingen. Maar alleen het negatieve nieuws haalt de media.” Aan het woord is Inge Melis.
Ze werkt al 22 jaar in wzc Nottebohm in Antwerpen en startte vorige maand de Facebookgroep ‘Er is nog leven in de woonzorgcentra’. In een mum van tijd groeide de groep naar 2000 volgers. “En we groeien nog altijd.”

Gekwetst was ze, door de vreselijke negatieve toon die overal werd aangeslagen over de wzc’s! “Op het werk zag ik nochtans ook veel mooie dingen. Natùùrlijk zijn er problemen. Maar ik zie vooral hoe wij, het personeel, nog altijd ons uiterste best doen om het de bewoners naar de zin te maken. Nog meer dan vroeger zelfs. En dat de bewoners én hun families dat ook heel hard waarderen,” weet ze.

Ze vertelt vol passie en overtuiging over de wekelijkse concerten die in ‘haar’ wzc georganiseerd worden. Over de barbecue die zo’n succes was – zonder bezoek, maar daarom niet minder leuk geanimeerd. Ze toont foto’s van senioren die gezellig hun pintje drinken in de zon en van de geslaagde namiddag met bewoners die in de kruidentuin hun hart ophalen. “Dat gebeurt óók, maar in de media gaat het alleen maar over de onmenselijke omstandigheden in de wzc’s.”

Ze is bang dat de negatieve aandacht ertoe leidt dat een aantal mensen niet de stap naar een wzc zetten, maar thuis blijven en de nodige zorg missen. “Een man die recent arriveerde in Nottebohm was eerst bang geweest om de stap te zetten, maar is nu best tevreden. Onlangs zei hij me: ‘Ach, thuis was ik ook maar alleen geweest’. En dat is voor veel bewoners zo. Ze hebben ook thuis echt niet altijd veel mensen rondom zich. Hier wel. Ze kunnen met leeftijdgenoten genieten van mekaars gezelschap en een ruim aanbod aan activiteiten.”

“Wat je aandacht geeft, groeit,” vat ze haar initiatief samen. “Als je enkel over het negatieve spreekt, dan wordt alles nog erger. Daarom proberen we met de Facebookgroep ook de mooie dingen te benoemen. Elke dag posten mensen er leuke foto’s en getuigenissen. Dat helpt. Dat er problemen zijn, neemt niet weg dat er daarnaast ook nog heel wat leeft in de woonzorgcentra!”

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: eigen beeld