Europese vleessector zwaar getroffen door covid-crisis

De Europese vleessector telt ongeveer één miljoen werknemers. De sector werd fors getroffen door het covid-virus. Duitsland heeft het hoogste aantal werknemers die positief testten. In het grootste Europese slachthuis in Rheda-Wiedenbrueck moest op 18 juni zijn deuren voor een tijdje sluiten. Alle 1.550 werknemers en hun familieleden gingen in quarantaine. Ook vleesverwerkende bedrijven in België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Polen, Frankrijk,… bleven niet gespaard. De Europese voedingsvakbond EFFAT is niet verbaasd. De sector wordt al jaren gekenmerkt door sociale dumping en agressieve concurrentie. Resultaat is een race naar de bodem inzake loon- en arbeidsvoorwaarden. Werknemers staan arm-aan-arm aan de productielijn wat sociale afstand onmogelijk maakt. Vermoedelijk is er onvoldoende ventilatie in de vaak oude bedrijfsgebouwen. Bovendien bevinden bepaalde lijnen zich onvermijdelijk in zeer koude hallen waar het virus welig kan tieren. Door de precaire contracten bleven werknemers met milde symptomen werken. EFFAT roept op tot dringende actie. Hun concrete eisen vind je op www.effat.org