Winkelpersoneel vraagt extra veiligheidsmaatregelen!

Maar liefst 75% van het winkelpersoneel is verplicht dichter dan 1,5 meter te komen bij klanten om zijn of haar job te kunnen uitvoeren. Dat is de meest opvallende vaststelling van een grootschalig onderzoek bij de leden van ACV Puls die in winkels werken. ‘’Via onze checklist lieten winkelbedienden ons weten hoe het staat met de opvolging van de veiligheidsvoorschriften in de winkels en daar zijn we toch erg van geschrokken,’’ aldus Kristel Van Damme, sectorcoördinator voor de distributie binnen ACV Puls. ‘’Rekken vullen is een essentieel onderdeel van de taak van de winkelbediende. Maar dit moet dan natuurlijk ook veilig kunnen. Bovendien geeft meer dan 90% van onze leden aan dat klanten uit zichzelf te dichtbij komen. En als ze daarop aangesproken worden, reageren ze vaak agressief.”

De situatie baart Kristel Van Damme grote zorgen. “We blijven vanuit ACV Puls in dialoog gaan in winkels waar de maatregelen beter moeten nageleefd worden maar ook naar klanten toe zou ik de duidelijke suggestie willen doen om afstand te bewaren. Alleen gaan winkelen blijft de norm. Maak er alsjeblief geen familie-uitstapje van. Doe het uit respect voor het winkelpersoneel en jezelf!”

“Volgens onze checklist is in een kwart van de winkels het dragen van een mondmasker door de klanten verplicht, al is dat zeker een overschatting. Wij roepen alleszins op om een mondmasker te dragen bij het winkelen”, stelt Van Damme. “Er zijn al winkels met corona-uitbraken. Zo testten in een Colruyt-vestiging in Kuurne onlangs 33 personeelsleden positief op het coronavirus. Het winkelpersoneel staat al van het begin van deze crisis in de vuurlinie. Zij verdienen veilige werkomstandigheden’’, aldus Van Damme. “Een applaus of éénmalige premie zal hier niets aan veranderen.”

Foto: Shutterstock