Actiedag in non-profitsector op 18 juni – ‘Een pact voor de NON-PROFIT’

“Wil de overheid nu eindelijk ook de fundamentele problemen van onze ‘sleutelsector’ oplossen?”

Het applaus, de witte vlaggen en zoveel steun, het was hartverwarmend. Die solidaire stroom in de sector en in de samenleving blijven de zorgwerkers in hun hart dragen. Ook de politieke overheid betitelde de non-profit ineens als een essentiële ‘sleutelsector’. Maar zal die overheid dan eindelijk ook de fundamentele problemen van de sleutelsector oplossen? Of was het maar een schouderklopje?

“De erkenning en waardering moet NU omgezet worden in fundamentele verbeteringen,” legt sectorcoördinator Mark Selleslach uit. “Wij willen een Non-profit pact, een groot sociaal akkoord tussen vakbonden, regeringen en werkgevers met structurele oplossingen voor de problemen van de sector. Gewoon verder doen zoals voor corona, kan echt niet meer. Het is genoeg geweest. Het moet nu veranderen!”
De eisen van het ACV zijn duidelijk: meer personeel, correcte lonen, betere werkomstandigheden en investeringen in zorg en welzijn in plaats van besparingen.
“De sector blijkt nu wel van groot belang voor de samenleving, maar blijft onderbetaald en overbevraagd. Een recente loonstudie bevestigde het nog maar eens: een verloning die lager is dan het gemiddelde van alle lonen,” legt Selleslach uit. “Betere zorg en meer welzijn zijn ook alleen maar mogelijk met meer volk in de sector. De werkdruk is onhoudbaar. De overheid moet inzetten op een massief ‘instroomplan’ van opleiding en tewerkstelling. Degelijke werkvoorwaarden, met een gezonde combinatie van werk en eigen leven zijn daarin essentieel.”

Doe mee

Daarom geeft ACV Puls op 18 juni een massaal signaal aan de overheid. “We kunnen in deze coronatijden niet betogen in Brussel. En we blijven die dag uiteraard ook zorg dragen voor onze patiënten en cliënten. Maar in elke instelling of organisatie organiseren we een creatief actiemoment met zoveel mogelijk collega’s en we leggen dat vast op foto of video” legt Selleslacht uit. “Wil je meedoen? Neem dan deel aan het creatief actiemoment in de instelling waar je werkt! We brengen al jullie actiemomenten, foto’s en filmpjes op onze liveblog en zorgen zo voor de grootste online actiedag die de non-profit ooit heeft gekend. Zo wordt het – zelfs in coronatijden – een stevige non-profit actiedag in heel Vlaanderen!”

Wil je ook solidair zijn, maar werk je zelf niet in de sector? Laat je boodschap dan achter op www.acv-puls.be

Foto: Adobestock