Uitgaanstip: Rodin, Meunier & Minne

Expo ‘Rodin, Meunier & Minne’ in M Leuven

De musea zijn intussen weer open, dus starten we ook in Puls Magazine opnieuw met een culturele tip. Deze keer leidt die naar het Leuvense museum M. In het museum loopt nog tot 30 augustus de expo ‘Rodin, Meunier & Minne’.
Aan het einde van de negentiende eeuw beginnen kunstenaars zich af te zetten tegen de klassieke, academische (beeldhouw)kunst die honderd jaar lang de norm was geweest. Ze gaan steeds meer op zoek naar hun eigen, heel persoonlijke vormentaal. Die tendens bleek later een eerste stap in de richting van de moderne beeldhouwkunst te zijn. Rodin, Meunier en Minne waren voortrekkers van deze beeldrevolutie, die de fundamenten zou leggen voor de moderne beeldhouwkunst.
Een belangrijke bron van inspiratie daarbij waren de middeleeuwen. Zo putte Meunier vooral uit de religieuze iconografie van de middeleeuwen. Ook Minne vond inspiratie in het middeleeuwse geloof, maar vertaalde die naar werken waarin eerder de mystieke emotie centraal staat. Van Rodin weten we dat hij in de middeleeuwse kunst een vrijheid van expressie ontdekte die hij nergens anders terugvond.
In M worden werken van de kunstenaars tegenover middeleeuwse beelden geplaatst om zo de opmerkelijke parallellen tussen de twee tradities bloot te leggen.

Waar?
M Leuven
Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Meer weten?
www.mleuven.be