Verzadigd van de corona-periode? Je bent niet de enige. Het begint iedereen te vermoeien. Het is laveren tussen veiligheid en warme menselijke contacten. Tussen vasthouden aan regeltjes en twijfelen aan de effectiviteit ervan. Tussen kiezen voor de herneming van de economie en de veiligheid en gezondheid van werkende mensen.

Het is alleszins duidelijk dat er geen moment komt dat het ‘voorbij’ is. Dat maakt dat elke versoepeling die je zelf zo graag wil, ook meteen een gewetensvraag opwekt: “mag dit wel? Is dit wel verantwoord?”
Iedereen wil terug aan de slag. Maar in alle veiligheid. Iedereen wil wel op vakantie. Maar ook dat: veilig. En voor sommigen bovendien met de knip op de geldbeugel. Want langdurige tijdelijke werkloosheid kan vakantieplannen ook financieel in de war sturen.

Laat het ons de komende periode vooral veilig houden. Maar binnen veilige parameters toch ook al stilaan de grenzen opnieuw verleggen. Mensen zijn nu eenmaal gemaakt om met elkaar in contact te treden, om relaties uit te bouwen, om samen te komen, om uit te wisselen, om iets te doen.
Ook vakbondswerk is bij uitstek mensenwerk. De digitale weg mag dan al nieuwe wegen openen, échte ‘ontmoeting’ loopt niet over het internet. Dat zal ook nooit het menselijk contact vervangen. Digitale wegen zijn hulpmiddelen die het echte werk ondersteunen. Ook wij snakken dus terug naar écht contact met onze leden, naar échte bijeenkomsten op het werk en daarbuiten.
We zijn er stilaan klaar voor en willen na de vakantie terug volop alle activiteiten hernemen. Niet dat we hebben stilgezeten. Er is intens gewerkt. Maar toch anders.

Met volle moed en heel veel energie kijken we al naar september. Meer dan ooit durven we hopen op een vernieuwd sociaal-economisch beleid. We willen mee onze schouders zetten onder een sociaal duurzaamheidspact dat werk maakt van sociale vooruitgang, van welvaart en welzijn voor iedereen, van een sterke sociale zekerheid. En dat allemaal gestoeld op fiscale rechtvaardigheid. Het is meer dan tijd om het besparingsdecennium af te sluiten. De lageloonverdieners en de mensen in de zorg hebben aangetoond wat écht essentieel is als het erop aan komt. Laat ons dus daarop inzetten.
Maar maak de komende weken toch vooral ook tijd voor een fijne vakantie. Dan gaan we er in september gezond en wel samen met verse moed en energie tegenaan!

Het ACV heeft ook een antwoord op vele vragen van werknemers rond het coronavirus. Surf naar www.hetacv.be/coronavirus en kijk bij FAQ werknemers.
We blijven bereikbaar via e-mail en telefoon.

Auteur: Stefaan Decock, Algemeen secretaris