Bea Cantillon: “Vermogen aanspreken om sociale zekerheid mee te financieren”

“Vroeg of laat gaan we het vermogen moeten aanspreken om onze sociale zekerheid mee te financieren. Het aandeel van het vermogen in ons nationaal inkomen is hoger dan pakweg 30 jaar geleden. Daar valt dus veel voor te zeggen”. Dat verklaarde armoede-experte Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen) in januari in de krant De Morgen.
“Waar we ook over moeten nadenken zijn CO2-taksen”, zei Cantillon. “Die zullen er vroeg of laat moeten komen, om onze CO2-uitstoot naar beneden te halen. Daar is iedereen het inmiddels over eens.”
De armoede-experte onderstreept dat de sociale zekerheid iets is wat ons allemaal aanbelangt.” Ik ga ervan uit dat er voortschrijdend inzicht zal zijn. Dat ze zullen beseffen dat als je een deftig pensioen wil geven, kinderbijslag, terugbetalingen van de gezondheidszorg… dat je de sociale zekerheid in stand moet houden”.