Crossroads – Reizen door de Middeleeuwen

‘Crossroads – reizen door de Middeleeuwen’ is een reizende tentoonstelling die eerder al te zien was in Amsterdam, Bonn en Athene. Nog tot 29 maart 2020 kan je ze bekijken in Brussel.

Volksverhuizingen over lange afstanden, nieuwe politieke structuren, klimaatverandering, religieuze conflicten, verschuivende markten. De bewogen tijden van de late oudheid en de vroege middeleeuwen (ca. 300-1000) vertonen meer overeenkomsten met onze moderne wereld dan we zouden vermoeden.

In West-Europa wordt deze periode vaak aangeduid als de ‘donkere eeuwen’. Ten onrechte: tal van historische bronnen en artefacten bewijzen dat er in dit tijdvak veel uitwisselingen en contacten waren: reizen, handel, diplomatie en gewapende conflicten. Diverse voorwerpen, van Merovingische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

Wandel een Merovingisch huis binnen, ga aan boord van een Vikingboot, bewonder de mummie Eufemia, reis, migreer en ontmoet…

Waar? Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel

Meer info?

‘Crossroads – reizen door de Middeleeuwen’ is een reizende tentoonstelling die eerder al te zien was in Amsterdam, Bonn en Athene. Nog tot 29 maart 2020 kan je ze bekijken in Brussel.

 

Volksverhuizingen over lange afstanden, nieuwe politieke structuren, klimaatverandering, religieuze conflicten, verschuivende markten. De bewogen tijden van de late oudheid en de vroege middeleeuwen (ca. 300-1000) vertonen meer overeenkomsten met onze moderne wereld dan we zouden vermoeden.

 

In West-Europa wordt deze periode vaak aangeduid als de ‘donkere eeuwen’. Ten onrechte: tal van historische bronnen en artefacten bewijzen dat er in dit tijdvak veel uitwisselingen en contacten waren: reizen, handel, diplomatie en gewapende conflicten. Diverse voorwerpen, van Merovingische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

 

Wandel een Merovingisch huis binnen, ga aan boord van een Vikingboot, bewonder de mummie Eufemia, reis, migreer en ontmoet…

Waar?

Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel

Meer info? www.kmkg-mrah.be/nl

Tel. 02 741 73 02