Klacht tegen Olympische partner Mitsubishi Electric

In 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen plaats in Tokio. Eén van de officiële partners is Mitsubishi Electric, een multinational die bijvoorbeeld elektronische benodigdheden voor airconditioning en auto’s produceert.

IndustriAll, de mondiale industrievakbond, is heel ongerust over de arbeidspraktijken van deze multinational in Thailand. De vakbond heeft hierover een klacht ingediend bij het organiserende comité van de Olympische Spelen. Mitsubishi heeft zijn Thaise werknemers op een erg vernederende manier behandeld. De onderneming stelt zich heel wraakzuchtig op tegenover vakbonden. Via een lock-out ontzegde ze zo’n 400 werknemers die lid zijn van de vakbond de toegang tot het bedrijf. Het bedrijf dwong hen een ‘militair kamp’ van 4 dagen te volgen om discipline en orde aan te leren. Daarna moesten ze één dag poetshulp doen bij ouderlingen en 3 dagen doorbrengen in een boeddhistische tempel. Tenslotte moesten ze via hun persoonlijke socialemediakanalen verontschuldigingen aanbieden aan het bedrijf.
Andere werknemers werden gedwongen om een document te tekenen waarin ze formeel afstand namen van de vakbond. 23 vakbondsleden zijn ontslagen.
IndustriAll drong bij het bedrijf aan om deze werknemers opnieuw in dienst te nemen. Hierop kwam geen antwoord. Via het organisatiecomité hopen ze extra druk te zetten op de multinational. De Olympische Spelen zijn een feest van diversiteit, tolerantie en vrede. Dit vraagt ook van de Olympische partners respect voor de fundamentele werknemersrechten.

www.industriall-union.org