Zoveelste aderlating bij verlichtingsfabriek Signify in Turnhout

Directie lost weinig informatie en slaat goede adviezen in de wind

Signify in Turnhout, het vroegere Philips Lighting, maakt sinds mensenheugnis gasontladingslampen om straten, winkels, stadions en theaters te verlichten en voor gebruik in ‘beamers’. Maar de markt voor conventionele verlichting kwam zwaar onder druk door het succes van led-lampen. Al sinds 2008 wordt er constant geherstructureerd. Het aantal werknemers kelderde van 2.500 in 2008 naar 650 nu. In december 2018 zei de directie dat er in 2019 nog eens 178 werknemers weg moesten. Een zoveelste aderlating.

De directie wijst op de kleinere vraag en acht de maatregel noodzakelijk om alsnog stand te houden. Maar voor de vakbond is het allemaal toch wel wat genuanceerder.
Voor de vakbond valt conventionele verlichting nog lang niet af te schrijven. Het personeel wordt vlugger afgebouwd dan nodig is. De directie had nooit oren naar de stevige argumenten van de werknemersvertegenwoordigers. Interessante, doordachte voorstellen en aanbevelingen van de vakbondsmilitanten werden koppig genegeerd en afgewezen. De vraag om extra bestellingen binnen te halen viel in dovemansoren. Signify verschuift liever werk naar andere fabrieken in Europa én China. Een wrange vaststelling voor Turnhout, dat nog altijd bijdraagt tot de winsten. Worden we niet gewoon uitgeperst als een citroen?

Cao geeft houvast

Gelukkig konden we in 2015 een stevige cao sluiten die een stukje zekerheid geeft bij ontslagen. Die loopt pas eind 2022 af. De goede regeling geeft werknemers die hun job verliezen de kans om rustig en zonder overhaasting ander werk te zoeken. Op dat vlak heeft de vakbond uitstekend werk geleverd voor de mensen. De hele LBC-NVK-ploeg speelde daarbij een serieuze trekkersrol.
Toch is er ook ongerustheid. Signify Turnhout bouwt zijn personeel af en verdeelt het werk over de werknemers die kunnen blijven. Dat vergroot de stress en de werkdruk. Meer en meer werknemers krijgen het werk niet meer gedaan. De vakbond tracht het tij te keren via overleg met de directie. Wie een burn-out ontwikkelt, wordt bij volgende ontslagrondes buiten gekeerd. Signify dacht de kwestie aan te pakken door een wandelpad aan te leggen, met workshops over ‘energiemanagement’ en met gezond eten. Maar dat zijn pleisters op een houten been. Minder mensen moeten ook minder (kunnen) werken. Via een ‘werkgroep werkbaar werk’ trachten we het probleem op te lossen. Een moeizaam proces, maar als het lukt, kan dit echt een verschil maken voor diegenen die nog kunnen blijven.

De vakbond wil ook precies weten welke toekomst er nog is. Op alle mogelijke momenten stellen we pertinente vragen aan het management. Spijtig genoeg is het dikwijls praten tegen een muur. De directie wil zelden verder kijken dan één jaar, wat de onzekerheid over de tewerkstelling alleen maar erger maakt. Wat zijn de verdere plannen? Hoe ziet het ‘eindspel’ eruit? Komen er nog onheilstijdingen? Zijn er plannen voor overnames? Wordt de fabriek ooit gewoon gesloten? Dat willen wij dus weten!

Auteur: Peggy Schuermans en Paul Bax | Foto: BelgaImage