Vakbond gaf als enige ‘waardig afscheid’ aan vertrekkers bij Carrefour

Heel wat kennis is nu wel weg

Het is nu ongeveer één jaar geleden dat de distributeur Carrefour een nieuwe herstructurering aankondigde. De aankondiging vond plaats op 25 januari 2018. In november 2018 hebben veel werknemers het bedrijf verlaten, en dezer dagen is er een tweede golf van vertrekken. De werknemers die weggaan, zijn blij met het sociaal plan dat de vakbond uit de brand sleepte. LBC-NVK-secretaris Kristel Vandamme zit bovenop het dossier.

“We stellen ons nu wel vragen over de verdere werkbaarheid in de winkels en op het hoofdkantoor omdat daar echt wel veel kennis weg is”, bedenkt Kristel.

Ons Recht: Welke feedback krijgen we van de werknemers?
Kristel: “De mensen zijn eigenlijk opgelucht. We horen wel dat Carrefour amper aandacht heeft voor de vertrekkers. Er zijn er bij die op hun laatste dag niet eens een bedanking hebben gekregen voor alle jaren inzet! Voor eigen militanten die vertrokken, hebben wij als vakbond als enige een afscheid georganiseerd. Zo was er in november in sommige winkels wel een kleine receptie voor de vertrekkers om 13.00u, maar wie tot 15.00u moest werken, mocht daar niet bij zijn van de directie.”

Ons Recht: Blijven wij als vakbond in contact met die mensen?
Kristel:
“De werknemers die zijn weggegaan, zijn nu SWT’ers die vallen onder een tewerkstellingscel. We volgen dit op via de cel die de tewerkstellingscel begeleidt. Het is altijd fijn als je dan hoort dat werknemers toch nog goed terechtkomen.”

Wij blijven erg  op onze hoede

Ons Recht: Geef eens wat voorbeelden?
Kristel:
“Er zijn mensen die bijvoorbeeld met een eigen zaak zijn begonnen, als consultant. Als je de profielen op LinkedIn mag geloven, loopt dat goed. Bij de concurrerende winkels van Albert Hein en Delhaize zijn er expansieplannen: dat kan misschien kansen bieden aan gewezen personeelsleden van Carrefour-winkels.”

Ons Recht: Wat mag de toekomst voor Carrefour nog brengen?
Kristel:
“Een markt met veel concurrentie. Eind 2019 zal het Nederlandse Jumbo op de Belgische markt komen wat ook nieuwe slachtoffers kan maken. We blijven als vakbond dus erg op onze hoede.”

Auteur: Frederik Vermeulen | Foto:  BelgaImage