Tristan is in de ban van ‘Atlantikwall’, vliegtuigen en raketten

Fraaie Kronkels brengt verhalen over gedreven, geëngageerde, gepassioneerde vakbondsmilitanten. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere hobby, een opmerkelijke passie of een uitgesproken engagement. Ze zetten zich niet alleen voor hun collega’s maar ook buiten het werk vrijwillig in. Maak kennis met LBC-NVK-vakbondsmilitanten met opvallende of opmerkelijke nevenactiviteiten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?

Eerste maanlanding bracht de bal aan het rollen

Tristan Cools is een ervaren vakbondsmilitant bij Carrefour. Hij werkt in de hypermarkt in Sint-Kruis-Brugge, die in het kader van een herstructurering wordt omgevormd tot een gewone supermarkt. Met 25 jaar vakbondswerk op de teller zit Tristan in de ondernemingsraad, het preventiecomité en de vakbondsafvaardiging. Hij is ook de voorzitter van de LBC-NVK-afdeling in Brugge. Zijn sociaal engagement kreeg vorm in de jaren 1980, met de rakettenbetogingen en de jongerenmarsen voor werk.

Naast zijn vakbondswerk heeft Tristan nog andere passies. Zo heeft hij een stevige interesse in alles wat met de twee wereldoorlogen en met lucht- en ruimtevaart te maken heeft. Hij gaat bijvoorbeeld op zoek naar restanten van de ‘Atlantikwall’, de constructie die de Duitse bezetter liet bouwen tijdens Wereldoorlog II. Deze muur moest de kusten beschermen, helemaal van Noorwegen tot aan de Spaanse grens. “De Duitsers wilden 15.000 bunkers bouwen, maar uiteindelijk werden er maar 8.000 gebouwd en operationeel gemaakt”, vertelt Tristan.
In ons land werden heel wat van deze bunkers, radarsites en geschutstorens gebouwd op de funderingen van de Belgische Atlantische muur uit Wereldoorlog I. Tristan en zijn 4 gepassioneerde kompanen zoeken nog bestaande bunkers en overblijfselen en maken hiervan inventarissen en reconstructietekeningen. Soms wordt hun werk gepubliceerd in gespecialiseerde bladen over Wereldoorlog I en II. Hun zoektocht bestrijkt de hele Belgische kust en reikt tot Boulogne in Frankrijk.

Bescherming

Met zijn passie wil Tristan ook bewerkstelligen dat een aantal sites en overblijfselen wordt bewaard voor het nageslacht. “Alles beschermen kan niet. Maar je moet wel een deel van dit erfgoed bewaren, ook al ging het om vreselijke en waanzinnige oorlogen.
Veel bunkers en restanten bevinden zich op privégrond die niet altijd toegankelijk is. Af en toe krijgen we toch de toestemming om een bunker uit te graven, op voorwaarde dat we nadien het terrein in de oorspronkelijke staat herstellen. Alles wordt opgemeten, uitgetekend en geïnventariseerd. Het vergt veel tijd om alles te archiveren.”
“Ik vind het zeker een aanrader om mensen een bezoek te laten brengen aan het openlucht oorlogsmuseum in Raversijde”, signaleert Tristan. “Hetzelfde geldt voor twee Duitse steunpunten in Oostende en de bunkers in Park Den Brandt in Antwerpen die tegenwoordig worden gebruikt als tentoonstellingsruimte.”

Spaceshuttle

De eerste maanlanding op 20 juli 1969 door Apollo 11 fascineerde Tristan zodanig dat hij ook een microbe ontwikkelde voor alles wat verband houdt met lucht- en ruimtevaart. Ook hier is er een link met de Wereldoorlogen want de ontwikkeling van de gevreesde en gehate V1- en V2-raketten, door de Duitser Werner Von Braun, lag mee aan de basis van de ruimtevaart. “Een super-mooie ervaring was mijn aanwezigheid bij de lancering van de Spaceshuttle in Florida in 1995. Al even mooi was de lancering in Kazachstan van een sovjetraket naar het internationaal ruimtestation ISS, in 2009. Onze landgenoot Frank De Winne was mee aan boord van die raket.”

Nooit meer oorlog

Ooit bezocht Tristan een bunker in Middelkerke. Daar werd hij getroffen door een boodschap van een Duitse officier die de waanzin van de oorlog meer dan beu was. ‘Niemals mehr Krieg bitte’, had de Duitser op de muur van de bunker geschreven. Nooit meer oorlog, dus. “Wat aangeeft dat ook sommige Duitse soldaten en officieren de onzin van de hele oorlog inzagen.”
Op muzikaal vlak houdt Tristan van een nummer als ‘Where Is The Love’, gebracht door The Black Eyed Peas. “Zeker de moeite om naar te luisteren.”

Wil je meer weten over de Atlantikwall? Surf dan naar www.atlantikwall.be

BIO

Naam: Tristan Cools
Woont in: Brugge
Burgerlijke staat: alleenstaand
Werkt bij: Carrefour Sint-Kruis-Brugge als verantwoordelijke elektronica
Vrijwilliger bij de vakbond: Tristan is effectief lid van de ondernemingsraad (OR), het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de vakbondsafvaardiging. Bovendien is hij voorzitter van de LBC-NVK-afdeling Brugge.

Auteur: Dominic Van Oosterwyck | Foto: BelgaImage