Jongeren dromen vooral van vast arbeidscontract

Veel te veel tijdelijke baantjes en interims

Een vast contract is nog altijd de enige arbeidsrelatie die genoeg zekerheid biedt, zeggen de ACV Jongeren. De realiteit bevestigt de juistheid van deze stelling. Wie geen vast arbeidscontract heeft, zal er niet gauw in slagen om een lening af te sluiten of een appartementje te huren. Het is dan ook geen wonder dat jongeren nog altijd de voorkeur geven aan een vaste job. Als ze natuurlijk de keuze hebben…

Uit een recente enquête van ACV Jongeren en de UCL bij meer dan 6.000 jongeren bleek dat er veel ongerustheid is over de toekomst van werk. Begrijpelijk, want jongeren moeten almaar vaker starten met tijdelijke contracten en werken gemiddeld veel langer in deze onzekere situatie.
Het ACV wilde meer zicht krijgen op die realiteit en onderzocht de jaarrekeningen van bijna 27.000 ondernemingen en verenigingen (boekjaar 2017). Dat onderzoek bevestigde dat het aantal interimcontracten (+8,1%) en contracten van bepaalde duur (+7,8%) inderdaad veel vlugger stijgt dan het aantal normale contracten (+2,7%).
De onzekere vormen van werk zijn vooral voor jongeren. Volgens cijfers van Federgon wordt maar liefst 42% van de interimjobs gedaan door jongeren tussen 18 en 25. En daar zijn de bijna 300.000 jobstudenten niet bijgeteld.

#vastcontract

Een verontrustende evolutie, vinden de ACV Jongeren. Zij trokken op 27 november 2018 de ‘Week van de Interim’ op gang met hun actie #vastcontract. “Eigenlijk begon de actie al de avond voordien”, vertelt Joke Vermeersch, jongerenpropagandiste in Gent. “Onze hashtag was toen al te zien in het straatbeeld toen we hem projecteerden op overheidsgebouwen in het centrum van Gent.”
De jongeren eisen tastbare maatregelen om het gebruik van tijdelijke contracten te ontmoedigen. Er zijn te veel misbruiken mogelijk. Werknemers blijven soms jaren vastzitten in een cyclus van tijdelijke contracten, zonder garantie dat ze uiteindelijk een vast contract krijgen. “Wij vragen hogere patronale lasten op tijdelijke en uitzendcontracten”, stellen de ACV Jongeren. “Een logische eis want ze kosten ook meer aan de werkloosheidsverzekering.” Het ACV vindt het een goed idee om het gebruik van tijdelijke en uitzendcontracten minder aantrekkelijk te maken.
Werken met opeenvolgende dagcontracten valt erg slecht bij de jongeren. De ‘nood aan flexibiliteit’ staat nooit in verhouding tot de miserie die dagcontracten betekenen voor mensen die werken met zulke ‘oproepcontracten’. Er zijn ook veel misbruiken op dit gebied.

In de ochtend van 27 november trokken jonge en minder jonge ACV-militanten in Gent de straat op. Overal brachten ze de boodschap #vastwerk in krijtverf aan in het straatbeeld. Aan interimkantoren babbelden ze met jongeren over hun ervaringen met tijdelijk werk. De hashtag was die dag niet weg te slaan uit de nationale media. “Wij hopen dat onze actie ook effect kan hebben op de realiteit”, zeggen de ACV Jongeren. “Het ACV sloot mooi aan bij onze actie met zijn jaarlijkse eindejaarscampagne die uitzendkrachten informeert over hun recht op een premie.”

Auteur:  Jeroen Van Ranst | Foto: Eigen foto