Ryanair: één stap vooruit, twee stappen…?

De vakbonden en de werknemers van Ryanair waren in de wolken toen de directie van de lagekostenmaatschappij eindelijk aanvaardde om het Belgische arbeidsrecht toe te passen. Maanden van vergaderen, actievoeren, lobbyen en doorbijten resulteerden zo in een geweldige overwinning. Een jaar geleden konden we hier alleen maar van dromen.
Een week later stond we al met onze voetjes op de grond. Het tweede geplande overleg kon niet doorgaan omdat ‘de bedrijfspolicy’ het ‘niet mogelijk maakte’ om tegelijkertijd over de werkomstandigheden van de piloten en het cabinepersoneel te praten. Wat de Belgische wetgeving te zeggen heeft over sociaal overleg deed er volgens de Ryanair-directie niet toe.
Op 5 december komen we bijéén met onze Europese partners. We zullen daar de vooruitgang meten in het dossier en samen beslissen hoe we het best deze lagekostenmaatschappij voort moeten aanpakken en ervoor zorgen dat de spelregels worden nageleefd. Als we één ding hebben geleerd, is het wel dat we alleen samen, op Europees niveau, genoeg druk kunnen ontwikkelen om dit hardleerse bedrijf van koers te doen veranderen. Avanti!