Opnieuw sociale onrust bij Amazon in Duitsland

Amazon is een Amerikaanse webwinkel waar je bijna alles kan kopen. Van boeken en videogames over kleren en speelgoed tot zelfs huishoudapparaten. Het bedrijf is eigendom van de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos. Bij vakbonden heeft het bedrijf een kwalijke reputatie.
“Amazon beweert altijd een goede werkgever te zijn maar het blijft bij woorden”, zegt Mathias Bolton van UNI Commerce, de wereldvakbond voor werknemers uit de distributie. “De onderneming stelt zich zeer anti-syndicaal op, wat aangeeft dat het een riskant bedrijf is om voor te werken.”
De anti-vakbondsmentaliteit van Amazon leidde in de voorbije jaren tot heel wat protestacties in Duitsland. Gelukkig sloten de werknemers zich massaal aan bij de vakbond Ver.di.

Op maandag 1 oktober 2018 was het weer prijs. In vijf vestigingen legde de ochtendshift het werk neer. Amazon weigert namelijk te onderhandelen over betere lonen. Het bedrijf was enkel bereid tot een kleine loonsverhoging die amper de inflatie zou volgen. De werknemers wezen die habbekrats af. Ze blijven achter hun vakbondsafgevaardigden staan. Het personeel eist loonzekerheid via een collectief akkoord en verlangt een beter aanbod.
De vijandigheid van Amazon tegenover vakbonden is wereldwijd. Eind september kwam de nieuwszender Yahoo Finance in het bezit van een video die bedoeld was om Amazon-managers te trainen bij de Whole Foods-vestigingen. In de video werd uitgelegd hoe managers kunnen voorkomen dat werknemers zich organiseren via een vakbond. Managers krijgen bijvoorbeeld de raad om HR aan te spreken als ze vermoeden dat werknemers naar de vakbond stappen.
UNI Commerce blijft, samen met de nationale distributiebonden, dit verwerpelijke gedrag bestrijden en zet sterk in op internationale samenwerking en campagnes.

www.uniglobalunion.org