Uitgaanstip: Nieuwpoort, een stad vol stellingen

Nieuwpoort heeft een opmerkelijke geschiedenis. De stad werd gesticht in 1163 en was verschillende keren het decor voor veldslagen of belegeringen. Het befaamde sluizencomplex de Ganzepoot en de stad Nieuwpoort werden in 1914 het doelwit van talloze Duitse artilleriebeschietingen. Na vier jaar rondvliegende granaten bleef van de Ganzepoot en de stad Nieuwpoort alleen nog modder en puin over.
Wanneer in november 1918 de wapens zwijgen is het ordewoord van de teruggekeerde Nieuwpoortenaren ‘wederopbouw’. Na het puin ruimen en jaren van hard labeur herrijst Nieuwpoort uit zijn as, mooier dan tevoren.
De wederopbouw van toen dreigt uit het collectief geheugen te verdwijnen. De expo ‘Een stad vol stellingen. De wederopbouw van Nieuwpoort-stad na Wereldoorlog I’ belicht een bijna vergeten stuk van onze geschiedenis. Deze tentoonstelling loopt nog tot midden juni 2019.

Waar?
Westfront, Kustweg 2, 8620 Nieuwpoort
Telefoon: 058/23 07 33

Meer info: www.westfrontnieuwpoort.be