En Lutte

In Luik, de Vurige Stede aan de Maas, kan je gaan kijken naar ‘En Lutte -Histoires d’émancipation’. Een tentoonstelling over de grote inspanningen die werkende mensen hebben moeten leveren om een flink stuk sociale bescherming af te dwingen. De bezoekers merken dat je sociale vooruitgang kan verwezenlijken door collectieve actie. Onze sociale bescherming is zeker geen vanzelfsprekendheid, ook nu moet ze worden verdedigd en verbeterd. Zeker in een neoliberaal politiek klimaat waarin de balans tussen arbeid en kapitaal nog meer dreigt te worden ontwricht.

Wetenschap

Technopolis in Mechelen is een vaste waarde voor jong en oud. Je kan er jezelf opsluiten in een zeepbel, een wandeling op de maan maken, fietsen op een kabel op 5 meter boven de grond of een bloedstollende rit maken boven de Grand Canyon met een VR-bril op je snoet. In het kinder-doe-centrum kunnen kinderen een trein besturen, producten scannen en een knikkerbaan maken. Oudere kinderen kunnen iets leren over hun favoriete beroep en kennis maken met de spectaculaire kantjes van wetenschap en technologie. En er is veel meer!

Andy Warhol

Brugge is altijd een toeristische trekpleister. In het XPO Center Bruges loopt nog tot 30 december 2018 een expo over kunstenaar Andy Warhol. De artiest van Slovaakse oorsprong bleek al zeer jong veel talent te hebben. Vanaf 1960 maakte Warhol zijn eerste schilderijen waarvoor hij zich liet inspireren door Amerikaanse striphelden als Popeye, Dick Tracy, Superman of Mickey. Later deed hij inspiratie op in de supermarkten in de Bronx, in Queens en in Brooklyn, en gebruikte hij de soepblikken van Campbell’s, de zeep van Brillo en de flessen van Coca-Cola als model. In stripverhalen en kranten vond hij materiaal om beelden uit het dagelijkse leven van de Amerikanen om te zetten in symbolen.