Als je afstudeert moet je je zo snel mogelijk inschrijven als werkzoekende bij de VDAB (www.vdab.be). Als je in het Brussels hoofdstedelijk gewest woont, is dat in één van de drie werkwinkels bij Actiris (www.actiris.be). Vergeet niet je inschrijving af te printen en goed te bewaren.

Na je inschrijving als werkzoekende begint je beroepsinschakelingstijd. Die duurt 12 maanden (310 dagen in een 6-dagenstelsel). Tijdens deze periode zal je worden uitgenodigd voor verplichte gesprekken bij de VDAB als je nog niet aan het werk bent. Wil je info en ondersteuning op maat? Word lid van het ACV, als schoolverlater is dit gratis.
Het ACV biedt je de juiste ondersteuning aan de start van je beroepsloopbaan. Je kan bij ons terecht voor sollicitatieadvies, een analyse van je cv, nazicht van je contract en loonadvies. Neem zeker contact op met ACV-Enter! Samen gaan we de uitdaging aan. Wil je weten welk loon je bij je eerste job kunt verwachten? Voor een richtinggevend loonadvies aan de hand van marktconforme loongegevens kun je online een aanvraag doorsturen op www.startersloon.be.

Ziekenfonds

Tijdens je beroepinschakelingstijd val je als werkzoekende onder het ziekenfonds van je ouders. Zodra je een inschakelingsuitkering ontvangt of begint te werken, moet je jezelf aansluiten bij een ziekenfonds. Die zorgt ervoor dat je bij ziekte wordt vergoed en dat je voor medicatie en doktersbezoeken terugbetalingen krijgt. Meer info via www.cm.be.

Kinderbijslag

Na je studies nog aan de slag als jobstudent? Dat kan als je bent afgestudeerd in juni of augustus tot aan het einde van de zomervakantie (30 september). Zolang je teller van 475 uren nog niet is opgebruikt gebeurt dit aan een verlaagde sociale zekerheidsbijdrage (2,71%) en zolang je tijdens de laatste zomervakantie niet meer dan 240 uren werkt blijft ook je kinderbijslag behouden.
Als je stopt met school tijdens het schooljaar kan je niet meer werken als jobstudent vanaf het moment dat je uitgeschreven ben als student of bent ingeschreven als werkzoekende. Ook niet tijdens de zomermaanden in datzelfde jaar.
Tijdens je beroepsinschakelingstijd kan je je kinderbijslag behouden als je het kinderbijslagfonds laat weten dat je niet langer studeert én dat je bent ingeschreven als werkzoekende. Tijdens die periode behoud je je kinderbijslag als je minder dan 541,09 euro per maand verdient.

Eerste job en toch al vakantie?

Als je pas van school komt, gelden er speciale regels om te zorgen dat je mogelijks toch recht hebt op vakantiedagen. In de Gids voor schoolverlaters vind je meer terug over deze jeugdvakantie. Ook als je meer wilt weten over waar je op moet letten bij je eerste job is deze gids van harte aangeraden. Je kan deze bestellen via jongeren@acv-csc.be of via www.acv-enter.be.

Auteur: Jeroen van Ranst | Cartoon: Klier