Niet indommelen tijdens de zomer

Duizenden jongeren hopen in de zomer genoeg centen te vinden om naar festivals te kunnen gaan. En voor iedereen lonkt de vakantie, als uitgelezen moment om te ontspannen, compleet af te haken, te wandelen, lekker niets te doen. Wie weet worden onze Rode Duivels wel wereldkampioen in het voetbal! Ik wens jullie allemaal een gelukzalige zomer zonder zorgen. Maar de zomer is ook een riskante tijd voor de werknemersbelangen!
Op de schitterende pensioenmanifestatie van 16 mei 2018 toonden 70.000 Belgen dat ze géén pensioenhervorming willen die de klok terug draait. De politiek kan onze pensioenen niet ‘hervormen’ zonder te luisteren naar het sociaal overleg of zonder klare wijn te schenken. Maar wat zal de regering beslissen tijdens de zomer? Over de pensioenen, de zware beroepen, het puntensysteem, het begrotingstekort?
Geen reden dus om naïef in te dommelen. Alle welkome doelpunten van Romelu Lukaku nemen niet weg dat we in de gaten houden wat de regering aanvangt met ons (vervroegd) pensioen. De regering hoopt het debat te beslechten tegen eind juni. Niet echt realistisch maar je weet maar nooit!

Echt sociaal overleg

De vakbond wil geen debatje dat op een drafje wordt afgehaspeld. De huidige discussie over zware beroepen is er op een compleet fout moment en in een compleet foute context. De pensioenen hervorm je op basis van echt sociaal overleg, gezonde loopbaanevoluties en een eindeloopbaanplanning. Werknemers tot hun 67 willen laten werken, eindeloopbaanstelsels vóór 60 onmogelijk te maken en mensen tegen elkaar opzetten is niet in orde! Zeker niet als je ook nog wil schrappen in de gelijkstellingen voor het pensioen.
Wij willen een gezonde pensioenhervorming, betere pensioenen en een hogere – gezonde – activiteitsgraad. Arbeid moet zinvol zijn, fysiek en psychisch gezond uitvoerbaar zijn, combineerbaar zijn met een gezinsleven en deftig betaald. Wie zijn werk graag doet, zal meer kans maken om het 40 jaar lang vol te houden. Er zijn ook verschillen op het vlak van gezondheid, levenswijze, privésituatie, financiële middelen enzovoort. Voor het einde van de loopbaan is er nood aan een scala aan mogelijkheden. Werkgevers moeten mee hun verantwoordelijkheid nemen en niet alles afschuiven op de samenleving.
Primaat van de politiek? Foute mentaliteit. De pensioenen kan je alleen serieus hervormen als de sociale partners uitdrukkelijk worden betrokken. Als vakbond pleiten we dan ook voor nieuwe, breed gedragen acties. 16 mei was zeker niet onze laatste pensioenbetoging! België moet wereldkampioen worden op het vlak van degelijke pensioenen.

Verder wens ik je een zonovergoten zomer!

Auteur: Stefaan Decock, Algemeen Secretaris