Samen met het ACV naar de Prides in Brussel en Antwerpen!

Een aantal enthousiaste personeelsleden van het ACV heeft in het najaar van 2017 de koppen bij elkaar gestoken om een platform te creëren voor werknemers die ‘holebi’ of transgender zijn. ‘ACV loves diversity’ is het motto van dit gloednieuwe platform. En op zaterdag 19 mei 2018 gaan we deelnemen aan de Belgian Pride in Brussel. Op 11 augustus 2018 is het dan weer de beurt aan de Antwerp Pride, waar we ook zullen mee stappen.
Het nieuwe platform ACV CSC LGBT@Work heeft eigenlijk twee doelgroepen. Enerzijds de ACV-personeelsleden die holebi of transgender zijn. Anderzijds de vele leden van het ACV die tot het doelpubliek behoren.

Er is in België al een hele evolutie geweest op het vlak van holebi-emancipatie. Zo hebben homo- en lesbienneparen bijvoorbeeld sinds 2003 de mogelijkheid om in het huwelijk treden. Ook kinderen adopteren is, in principe dan toch, mogelijk geworden. In de voorbije jaren kwam vooral de positie van transgenders in de schijnwerpers te staan. Onlangs nog met het verhaal van journaliste Bo Van Spilbeeck bij VTM.
Maar wettelijke en maatschappelijke evoluties waarborgen uiteraard niet dat holebi’s en transgenders overal gelijk of correct worden behandeld. Die vaststelling geldt ook voor de situatie op de werkvloer. Als platform zijn we bijvoorbeeld van mening dat elke werknemer vrijuit over zijn partner of thuissituatie moet kunnen vertellen, ook bijvoorbeeld wanneer de partner iemand van dezelfde sekse is.
Het ACV gaat met zijn tijd mee, ook op dit vlak. Vakbonden, waaronder het ACV, vinden het belangrijk om oog te hebben voor uiteenlopende vormen van diversiteit, ook op het vlak van seksualiteit en gender. Met onze eerste officiële deelname aan de Prides in ons land willen we dat uitdrukkelijk tonen. We hopen dat heel wat werknemers en leden van onze vakbond samen met ons zullen willen opstappen. Iedereen is welkom.
Deelnemen aan de Prides is ons eerste initiatief. Uiteraard willen we de werking van het platform gaandeweg ontwikkelen, ook en vooral in functie van de signalen en noden die we opvangen. |

Kom je met ons mee naar de Prides?
Heb je suggesties? Wil je deze werking helpen uit te bouwen? E-mail dan even naar acvcsc.lgbt.work@gmail.com. Het platform heeft ook al een eigen facebookpagina, en die vind je op deze plek: ACV LGBT at Work.