Het kan, met een goed plan!

Wie werken en studeren wil combineren, heeft eerst en vooral een goed plan nodig. Een student die wat wil bijverdienen en een werknemer die wil bijstuderen, zullen daarbij voor een andere aanpak kiezen.

Bepaal vooraf wat je doelstellingen zijn. En zoek daarbij naar oplossingen op maat. Kies je voor voltijds dagonderwijs of is een flexibel leertraject meer iets voor jou? Kies je er voor om de lessen bij te wonen, of ga je voor zelfstudie aan bijvoorbeeld een Open Universiteit?
Studenten kunnen in ons land eenvoudig aan de slag via een voordelig studentenstatuut. Zo mag je 475 uren werken per jaar en betaal je lagere bijdragen aan de sociale zekerheid. Kies je er daarentegen voor om maximaal rechten op het vlak van sociale zekerheid en pensioen op te bouwen, dan ga je beter onder het gewone werknemersstatuut aan de slag.
Studenten kunnen een studietoelage van de Vlaamse overheid aanvragen en kunnen indien nodig voor extra ondersteuning bij hun OCMW terecht. Maar ook voor werknemers die job en opleiding willen combineren, zijn er heel wat financiële ondersteunende maatregelen. Zo kan je misschien gebruik maken van tijdkrediet of betaald educatief verlof. Kom je in aanmerking voor verlof voor sociale promotie of kan je gebruik maken van een opleidingskrediet of opleidingscheques?

We hebben het even gevraagd aan drie jongeren.

Pieter

 

24 jaar, gelukkige vrijgezel

Studeert master handelswetenschappen. Heeft al een bachelor bedrijfsmanagement op zak.
Werkt Combineert studentenjobs bij een feestzaal, Deliveroo en een taxibedrijf voor mindervaliden.
Financieel Krijgt elk jaar een studietoelage van de Vlaamse overheid en van zijn ouders een maandelijkse bijdrage voor de huur van zijn kot. Verdient zelf gemiddeld 1.200 euro per maand.
Zijn verhaal Doordat ik studentenjobs combineer en soms heel wat uren klop, verdien ik niet slecht. Maar toch ben ik spaarzaam: tijdens examenperiodes is werken moeilijk en na de examens ga ik graag enkele weken op reis. Alles draait daarom rond planning; tot soms drie verschillende (uitzend)opdrachten per dag.

 

Pepijn

 

22 jaar, woont samen met sarah

Studeert Master geschiedenis. Heeft al een bachelor secundair onderwijs op zak.

Werkt Als kersverse leraar geschiedenis en godsdienst op een middelbare school.

Financieel Ontvangt een nettoloon van 1.630 euro als leraar, maar reist ook graag en wil weldra een eigen appartement kopen. Hij leeft daarom erg zuinig.

Zijn verhaal Een voltijdse job combineren met een universitaire opleiding, het kan. Maar ik kom nu niet aan hobby’s toe en zie m’n vrienden veel te weinig. Mijn opleiding van 60 studiepunten spreid ik daarom in een flexibel leertraject over 3 jaar. Mijn grootste uitdaging: het verzoenen van mijn werkrooster op school met het lessenrooster van de universiteit.

 

Hannelore

 

36 jaar, is getrouwd met dieter, 2 kinderen

Studeert Bachelor in de wijsbegeerte aan een Open Universiteit. Startte destijds met een bacheloropleiding beeldende kunsten, maar behaalde geen diploma.

Werkt Als administratief bediende voor de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid.

Financieel Verdient normaal gezien netto 1.720 euro per maand. Dieter werkt als freelance journalist en heeft een wisselend inkomen. De kinderen gaan naar een stadscrèche en de kleuterschool. Financieel komen ze net rond.

Haar verhaal Ik heb er enorm veel spijt van dat ik m’n opleiding heb stopgezet. Ik wil heel graag een diploma halen, maar met twee kinderen is dat niet eenvoudig. Lessen volgen is voor mij zo goed als onmogelijk. Elk jaar neem ik een maand ouderschapsverlof en de helft van m’n gewoon verlof op om me individueel op m’n studie te kunnen concentreren.

 

Auteur: Pieter Liagre