‘Startersjobs’: mooie naam maar kwalijk voor jongeren

In de zomer van 2017 werd het al aangekondigd, maar nu ligt het officieel op tafel: de jongerenlonen zijn terug en worden verpakt onder de noemer ‘startersjobs’. De regering-Michel spreekt van een ‘toegangsticket tot de arbeidsmarkt’ voor jongeren. Maar dat is toch zeer twijfelachtig!
Het systeem komt er namelijk op neer dat jongeren onder de 21 minder brutoloon zullen krijgen. Stel je voor, vanaf 1 juli 2018 zal de 20 jarige Julie aan de kassa van een supermarkt minder verdienen dan haar 30 jaar oude collega. Is er iemand die durft beweren dat Julie minder hard zal werken dan haar oudere collega? Dat is pure discriminatie op basis van leeftijd.
Aan het loon prutsen van jongeren is geen goede oplossing, zegt het ACV. In een rechtvaardige samenleving hebben jongeren een volwaardige job waarmee ze genoeg verdienen. Jong zijn kost namelijk geld. Of moeten we allemaal tot ons dertigste in Hotel Mama blijven wonen?
Wil je meer info? Teken je mee de petitie? Surf naar www.fuckjeugdloon.be