Deense vakbond roept op tot actie voor ouderenzorg

De Deense vakbond voor de publieke sector FAO is verontrust. Uit een recente studie blijkt dat drie van de vier lokale overheden niet genoeg personeel hebben voor de publieke rusthuizen. Als er niets gebeurt, zal de situatie in de komende jaren verergeren. Veel van het huidige personeel zal namelijk met pensioen gaan. Elk jaar zal de sector 13.000 nieuwe werknemers moeten aantrekken om de vraag aan te kunnen. Momenteel komen ze maar aan de helft van dat aantal.
Daarom roept FAO de overheid op om in actie te schieten en de inspanningen te vergroten. Dit moet samengaan met het aanbieden van voltijdse contracten. De werkgevers in de sector gebruiken vooral deeltijdse contracten om centen uit te sparen. Maar werknemers wensen meestal een voltijds contract. Tenslotte moet men de verloning van jongeren aanpakken en zo het beroep aantrekkelijker maken.
In heel Europa kampen ze in de ouderenzorg met gelijkaardige problemen. Dit blijkt zo uit onderzoek van het Eurofound-instituut. Veel heeft te maken met het gebrek aan publieke middelen. In veel landen wordt de publieke ouderenzorg langzaam afgebouwd (behalve in Malta of Spanje). In Noorwegen leidde dit bovendien tot minder maar grotere instellingen. Door het gebrek aan genoeg middelen kwam er ook ruimte om de commerciële zorg voort uit te bouwen. Een ander risico is dat ouderen een hogere factuur moeten betalen. Om te hoge kosten voor de gebruiker te vermijden voerden sommige landen dan ook een maximumfactuur in. Kortom, de uitdagingen zijn in heel Europa groot als het erom gaat tegemoet te komen aan de noden van een ouder wordende bevolking