Vandaag wonen er meer dan 180 nationaliteiten in Brussel. Achter de cijfers schuilt het verhaal van elke migrant met zijn eigen geschiedenis, eigen traject en eigen verwachtingen.

Sinds 1830 volgden verschillende migratiestromen elkaar op. Waarom verlieten deze mannen en vrouwen hun land? Was Brussel voor hen een ‘veilige haven’? Deze tentoonstelling van het Joods Museum van België schetst hoe de Belgische hoofdstad zich geleidelijk aan ontpopte tot wereldstad. Over bijna twee eeuwen heen volgt ze het traject van vreemdelingen die zich voor enkele maanden of voor de rest van hun leven in Brussel vestigden, en dit aan de hand van de spullen die ze met zich hebben meegebracht, hun persoonlijke getuigenissen of hun familiefoto’s.

Naast het historische luik, toont ‘Brussel, een veilige haven?’ ook het werk van enkele in Brussel gevestigde artiesten (fotografen, street artists, beeldhouwers, videokunstenaars) die werken rond de migratiekwestie en de culturele diversiteit in het Brussel van vandaag. Verder staan er filmvertoningen, participatieve kunstperformances, conferenties en workshops op het programma.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Joods Museum van België en het Rijksarchief, met de steun van het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur. Ze loopt nog tot 18 maart 2018.

Waar? Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, 1000 Brussel

Meer info? Bel naar 02/279.21.17 of surf naar de website.