Belgen met Afrikaanse roots worden vaak gediscrimineerd

Belgen met roots in Zwart Afrika voelen zich veel meer gediscrimineerd dan mensen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat de VU Brussel, de Universiteit van Luik en de UCL uitvoerden in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

De onderzoekers stelden vragen aan meer dan 800 mensen met Afrikaanse roots, verspreid over heel België. Het ging vooral om burgers met roots in de DR Congo, Rwanda en Burundi. Congo was vroeger een kolonie van België, Rwanda en Burundi waren mandaatgebieden van ons land. Er leven naar schatting zo’n 110.000 Congolezen, Rwandezen en Burundezen in België. Meer dan de helft heeft de Belgische nationaliteit.
Het onderzoek leverde schrijnende getuigenissen op. Zo vertelt een 27-jarige Belg van Congolese oorsprong dat hij al op zijn zevende te horen kreeg dat hij als ‘vuile zwarte’ maar naar ‘zijn land’ moest teruggaan. Een Belgische met Burundese roots (24) praat over haar moeder, die in Burundi werkte als professor chemie en agronomie. “Toen ze hier aankwam, moest ze haar diploma’s gelijkwaardig laten maken, want hier waren die niets waard.”
Meer dan 60% van de Congolese, Rwandese en Burundese Belgen behaalde een diploma in het hoger onderwijs. Maar de werkloosheid in de groep is wel 4 keer zo hoog als het Belgische gemiddelde. Wie een diploma bezit dat niet is erkend, staat er het slechtste voor op het werk.

Bij de ondervraagde Burundezen is 23% werkloos. Voor de Congolezen gaat het om 20%. De mensen met Rwandese roots zijn in 12% van de gevallen werkloos. In vergelijking met Burundezen en Congolezen zijn Rwandezen minder genoodzaakt om een job te aanvaarden onder hun studieniveau.
Heel wat medeburgers met roots in Zwart Afrika kampen met frustraties over hun situatie en toekomst. Zowel bij de eerste als bij de tweede generatie vindt zo’n 80% dat ze worden gediscrimineerd. Een lichtpunt is dat bijna 80% van de tweede generatie verklaart zich thuis te voelen in België. Dat is bijna dubbel zoveel als de score bij de eerste generatie. |

Meer over het onderzoek vind je hier

Auteur: Denis Bouwen | Foto: BelgaImage