Snapshots – Minder verkrampt omgaan met migratie graag

“Economen als Thomas Piketty onderstrepen dat Europa grootschalige migratie nodig heeft”. Dat schreef Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 in een onlangs gepubliceerd opiniestuk. “Volgens het IMF brengen ook de vluchtelingen op korte termijn een gematigde economische groei met zich mee naar Europa. Op lange termijn is – zeker in de belangrijkste ontvangstlanden – een aanzienlijke groei waarschijnlijk.”
“Volgens de Nationale Bank van België zullen de sinds 2015 toegekomen vluchtelingen in 2020 al meer opbrengen dan dat ze hebben gekost”, signaleert Vanden Berghe. “Het gekende riedeltje dat we armoede importeren houdt weinig steek als we afgaan op de cijfers.”

“Hoog tijd om minder verkrampt met migratie om te gaan”, vinden ze bij 11.11.11. “Laten we niet langer alle energie stoppen in vruchteloze pogingen om de stroom in te dijken maar ook ruimte maken om te kijken naar de kansen die migratie biedt.” 11.11.11 lanceerde eerder dit jaar trouwens een opmerkelijke campagne rond migratie en vluchtelingen.
De vakbond vindt diversiteit en engagement rond medeburgers met migratieachtergrond, vluchtelingen, werknemers en mensen zonder papieren ook bijzonder belangrijk. In die zin is de opstelling van 11.11.11 zeker positief en verrijkend voor het maatschappelijke debat. Het opiniestuk kan je hier lezen: