Waarop moet je letten bij je eerste job

Werk zoeken, de inschakelingsuitkering, jeugdvakantie, mijn eerste contract… als schoolverlater gaat er een nieuwe wereld voor je open. Wat moet je doen als je afstudeert en waarop moet je letten bij je eerste job? We zetten een aantal belangrijke punten op een rijtje.

Schrijf je in bij de VDAB of Actiris

Doe dit zo snel mogelijk na je studies, voor je werkt. Je kan dit online doen op de site van de VDAB (Vlaanderen) of van Actiris (Brussel). Respectievelijk www.vdab.be en www.actiris.be. Zo ben je in orde met de werkloosheid, kinderbijslag en ziekteverzekering. Als je afstudeert in juni of juli en je schrijft je in voor 10 augustus, dan begint je beroepsinschakelingstijd te lopen vanaf 1 augustus. Pas na 310 dagen (12 maanden) heb je recht op een inschakelingsuitkering, op voorwaarde dat de VDAB vindt dat je genoeg inspanningen hebt gedaan om werk te vinden.

Schrijf je in bij een ziekenfonds

Iedereen die werkt, een werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangt, moet zich aansluiten bij een ziekenfonds, bijvoorbeeld via de site van de Christelijke Mutualiteit (CM). Die zorgt ervoor dat je bij ziekte wordt vergoed en dat je voor doktersbezoeken en medicatie terugbetalingen krijgt.

Je eerste job

Contract

Zorg dat zoveel mogelijk afspraken in het arbeidscontract staan. Deze arbeidsovereenkomst wordt door jou en je werkgever ondertekend en bevat minimaal naam en adres van jezelf en je werkgever, datum van de start van je contract, waar je werkt, welk soort werk je doet, je uurrooster, het type van contract (onbepaalde/bepaalde/… duur) en je loon (en premies).
Geen idee hoe hoog je eerste loon moet zijn? Startersloon.be helpt je verder!

Vakantie

Als je nog geen 25 jaar bent, in 2017 je studies beëindigde en minstens 1 maand hebt gewerkt, heb je dankzij het systeem van jeugdvakantie in 2018 recht op 4 weken vakantie. Dit geldt enkel in de privésector. De vakantie vraag je aan met 2 formulieren: C103 werkgever en C103 werknemer. Deze kan je downloaden op de site van het ACV: www.acv-online.be.

Meer weten?

De vakbond antwoordt op al je werkvragen en helpt je verder. ACV-Enter is het ACV-lidmaatschap voor jongeren, studenten en schoolverlaters in beroepsinschakelingstijd, vanaf 15 tot 25 jaar. En dit volledig gratis! Surft naar www.acv-enter.be of www.facebook.com/acvjongeren.

Auteur: Sebastiaan Kok | Foto: BelgaImage