Hart boven hard slaat op tafel in Brussel

Allemaal aan tafel voor sociale alternatieven

Op zondag 7 mei zijn 10.000 mensen naar de hoofdstad getrokken om met de vuist op tafel te slaan: tegen asociale besparingen en vooral voor sociale alternatieven. De derde editie van de Grote Parade van Hart boven Hard riep onder andere op voor een 30-urige werkweek en een meer gelijke samenleving. Een houten constructie van 1 kilometer lang deed dienst als tafel en als ‘catwalk’. Geëngageerde burgers deelden eten en drank met tafelgenoten en bewezen dat een hart voor sociale alternatieven boven een hard besparingsbeleid gaat. Wie was er zoal bij?

 

Pieter (40), Margot (23) en Julie (38)

“Wij zijn hier om Hart boven Hard te steunen. Wij komen op voor vrede en verzetten ons tegen de ontwikkeling van nieuw wapentuig. De NAVO legt lidstaten op dat ze 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan oorlogsmaterieel moeten besteden. Dat gaat over vele miljarden euro’s aan wapens, terwijl we voor sociaal beleid zogezegd geld tekort hebben. Schandalig.”

 

Vinciane (37) en Gilles (2)

“Dit is een samenkomst van mensen die denken dat een andere wereld mogelijk is. Hier worden positieve alternatieven voorgesteld en dat vind ik zo goed.”


Lees meer over Hart boven Hard.


Mohamed (30)

Ik kom op voor mensen in armoede

Ik kom op voor mensen in armoede. Bij onze organisatie Filet Divers in Antwerpen nemen armen het woord. We proberen mensen in armoede te versterken, te verbinden en te emanciperen om zo verandering af te dwingen. We dragen witte rozen omdat alle armoedeorganisaties in het wit naar de parade van Hart boven Hard zijn gekomen.

Riet (36) en Polly (2)

Wij komen op voor de 30-urige werkweek

Ik stap mee met Femma. Wij komen op de voor de 30-urige werkweek. Hart boven Hard is een platform waar ideeën voor de toekomst hun plaats hebben, de 30-urenweek hoort daar zeker bij. De roze muts heb ik zelf gemaakt en is een symbool tegen seksisme.

Marc (54)

Als empathische mensen moeten we ons verzetten tegen het kwaad

Ik kom op tegen het kwaad. De filosofe Bettina Stangneth gaf een mooie definitie van het kwaad: het is het vermogen van mensen om iets te doen wat zijzelf als verkeerd zien. Daar moeten we ons als empathische mensen tegen verzetten. En ik ben hier ook om te delen.


Lees meer over Hart boven Hard.


Auteur: Wouter Parmentier