“Blokker moet méér personeel inzetten in winkels”

Masterplan roept gemengde gevoelens op bij vakbond

De winkelketen Blokker wil 69 van haar 190 Belgische winkels sluiten en 300 van de 900 banen vernietigen. “Wij zetten ons schrap om het banenverlies te verminderen en zoveel mogelijk winkels te redden”, zeggen de LBC-NVK-militantes Monique, Lieve en Nancy. “Het ‘masterplan’ van de directie zou kunnen slagen, maar alleen als er meer personeel in de winkels mag komen. Met twee mensen een winkel normaal laten draaien is echt gekkenwerk.”

Monique Swinnen, Lieve Deckx, Dina Vaneyen en Nancy Vanacker vertegenwoordigen bij Blokker de werknemers namens de LBC-NVK. Ze werken daarbij samen met LBC-NVK-secretaris Marc Jacobs.

In de winkels van Blokker werken bijna uitsluitend vrouwen. De overgrote meerderheid van de personeelsleden werkt deeltijds. En de loon- en arbeidsvoorwaarden volgen de barema’s in de sector. “Onze lonen zijn correct maar rijk worden we er absoluut niet van”, klinkt het.

Zware erfenis

“Sinds midden 2016 heeft Blokker een nieuwe directie”, vertelt Monique. “Die kreeg een zware erfenis van de voorgangers. Ons bedrijf trappelde veel te lang ter plaatse, en er werd nauwelijks of niet geluisterd naar verbetervoorstellen van de werknemers. We hopen in de toekomst meer gehoor te vinden met onze ideeën.”

Blokker ondervindt felle concurrentie van de winkels van Action, die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten. Een deel van het assortiment van Action lijkt sterk op dat van Blokker, maar de concurrent blijkt geregeld goedkoper. “Ook ketens als Kruidvat, Casa en Big Bazar spelen ons parten”, zeggen Lieve en Nancy. “Casa heeft dezelfde aandeelhouders maar valt niet onder de Blokker Holding. En Big Bazar werd eigenlijk opgevat als ons antwoord op Action.”

De onlineverkoop van talloze artikelen zet ook een domper op de omzet van Blokker. “Heel wat klanten komen bij ons kijken en keuren, en bestellen dan via een website. Blokker verkoopt nu ook via internet, maar het duurde lang voor ons bedrijf een inhaalmanoeuvre inzette. Niet iedereen bij de Blokker Holding was even enthousiast om te investeren in het onlineverhaal.”

Back to basics

Voor Monique, Lieve en Nancy is het duidelijk wat er moet gebeuren om Blokker uit het slop te halen en weer winstgevend te maken in België. “De winkels moeten sneller worden vernieuwd, het personeel moet meer opleiding krijgen en er moeten meer mensen in onze winkels worden ingezet om echt klantgericht te kunnen werken. We moeten ook terugkeren naar het basisassortiment van betere huishoudartikelen waarmee we vroeger zoveel succes boekten.”

LBC-NVK-secretaris Marc Jacobs: “Probeer maar eens een winkel te laten draaien met twee personeelsleden. Hoe moeten die twee alles bolwerken?” (Naast hem van links naar rechts de militantes Lieve Deckx, Monique Swinnen en Nancy Vanacker).

De nieuwe directie hoopt het tij te keren met haar ‘Masterplan’. “Een plan dat bij ons gemengde gevoelens oproept”, reageren Monique, Lieve en Nancy. “De klanten beter op hun wenken bedienen kan alleen als er meer volk in de winkels wordt gezet. Neem nu een winkelgerante: die kan onmogelijk tegelijkertijd aan de kassa staan, leveringen in ontvangst nemen, administratie doen, artikelen mooi presenteren en de klant persoonlijk benaderen.”

Marc Jacobs: “Probeer het maar eens in een winkel met twee personeelsleden. Hoe moeten die twee alles bolwerken? Dat lukt dikwijls niet. Vroeger stond er altijd genoeg personeel in de winkels. De klanten zijn trouwens veel ongeduldiger geworden en hebben meestal geen zin om te wachten tot ze kunnen worden bediend.”

Winkels redden

De vakbond wil zoveel mogelijk banen redden en winkelsluitingen vermijden. “Sommige onrendabele winkels zijn mogelijk te redden, als we daar extra personeel inzetten”, aldus Marc. “In deze fase stelt de directie zich nog terughoudend op en houdt ze de boot nog af als we daarover beginnen.”

Als er effectief bijna 70 winkels sneuvelen, maakt dat Blokker aanzienlijk minder zichtbaar op de markt. “We zeggen dat ook tegen de directie maar die schermt met de verliescijfers van een aantal winkels en vindt dat de aanwezigheid sterk genoeg blijft na de geplande reorganisatie.”

“We willen niet alleen jobs behouden maar ook een goed sociaal plan regelen voor de mensen die toch hun werk verliezen. Blokker staat open voor voorstellen die de sociale impact van de operatie kunnen beperken. Een aantal werknemers zou met SWT (brugpensioen) kunnen gaan. En ook landingsbanen kunnen een optie zijn.”

Auteur: Denis Bouwen