Een kleine controle kan je aardig wat opleveren

Enkele jaren geleden trok het ACV aan de alarmbel om de vele fouten in de vooraf ingevulde belastingaangifte aan te klagen. We vroegen aan Ive Rosseel, belastingadviseur van het ACV, waar we ons dit jaar mogen aan verwachten.

Ive: “We merken dat de fiscus inspanningen doet om rekening te houden met onze opmerkingen en zien enige verbetering. Volgens onze cijfers is het aantal foutieve vooraf ingevulde aangiften gedaald van 45% enkele jaren terug, naar 29% voor aanslagjaar 2022 en naar 24% voor aanslagjaar 2023. Toch blijft dat een hoog cijfer en let je beter goed op. Vaak vergeten mensen hun vooraf ingevulde aangifte te controleren. En dat kan soms zeer nadelig uitdraaien”.

Hij geeft enkele voorbeelden uit de praktijk: “Carolien is vorig jaar gescheiden. Haar twee kinderen stonden ten onrechte bij haar ex-partner. De correctie daarvan leverde haar 2.067,78 euro op,” vertelt hij. Hij heeft nog cases in zijn mouw steken: “Bart verkocht zijn woning in juni. Op de vooraf ingevulde gegevens stond nog ten onrechte het kadastraal inkomen voor een heel jaar vermeld. Die correctie leverde hem 510,36 euro op. Bij Joke en Thomas was de lening afbetaald. De vrijgekomen financiële marge investeerden ze in langetermijnsparen. Maar die bleek in de aangifte niet opgenomen. Door dat te corrigeren moesten ze 1.463,76 euro minder belastingen betalen. Lut en Luc betalen nog een kleine lening af. In de aangifte werd die netjes gelijk verdeeld: voor beide 976 euro. Maar door 1.952 euro bij Lut in te vullen en niets bij Luc, bespaarden ze 82,14 euro. Suzanne  is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar kinderopvanguitgaven stonden niet allemaal vermeld. Nazicht leverde 563,37 euro op.”

Het mag duidelijk zijn: je aangifte nakijken, is een goed idee. Het is een kleine moeite die een aardig verschil kan maken.

Tips voor je belastingaangifte

Je hebt nog tot eind juni om je belastingaangifte online in te dienen. Kreeg je een vooraf ingevuld voorstel toegestuurd? Dat is handig, maar niet altijd helemaal correct. Je kijkt best een aantal zaken na.

  1. Werden al je gezinsleden ten laste opgenomen in je aangifte? Kinderen die werken als jobstudent of doelgroepwerknemers in een maatwerkbedrijf worden soms door de fiscus vergeten. Ook ouders of andere personen ten laste worden niet altijd mee opgenomen. En na een echtscheiding kijk je best na of de fiscus de afspraken over het hoederecht volgt. Een foutje kan je veel geld kosten.
  2. In nogal wat gevallen staat een handicap niét ingevuld bij wie daar recht op heeft, of wél aangeduid bij wie er géén recht op heeft. Die laatste krijgen dan achteraf een rechtzetting in de bus. Kijk het dus meteen even na.
  3. Kocht, verkocht, of erfde je vorig jaar een woning of grond? Kijk dan het kadastraal inkomen goed na, want de kans is groot dat de fiscus dat op het hele jaar berekend heeft, waardoor je te veel betaalt.
  4. Betaalde je vorig jaar een werkloosheids- of ziektevergoeding terug? Dan bestaat de kans dat die terugbetaling niet in je aangifte is verwerkt. Voeg ze dan zelf toe.
  5. Vergeet je aftrekposten niet. Giften staan soms vermeld, maar niet altijd. Onderhoudsgelden moet je zelf toevoegen. Uitgaven voor kinderopvang werden vorig jaar niet toegevoegd aan de aangifte. Hopelijk dit jaar wel, maar kijk het best toch even na. En als je aandelen hebt waarop je een dividend ontvangt (bijvoorbeeld van je bank), dan kan je de roerende voorheffing vaak recupereren, zolang je het zelf toevoegt aan je aangifte.
  6. Je hypotheeklening, je schuld-saldoverzekering en je langetermijnsparen staan vaak vermeld, maar niet altijd. Vul dat dus zeker aan. Vergeet ook niet je fiscaal voordeel te optimaliseren, want ook dat levert winst op. Vermeld het maximale bedrag bij de partner met hoogste inkomen en het kleinere saldo bij de andere.

Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Shutterstock