“Ik was aan de reeks aan het schrijven toen ik op Netflix Call My Agent! zag. Ik dacht toen For f**k’s sake!”. Het concept van Nikolaj Lie Kaas’ Agent lijkt inderdaad verdomd goed op dat van de Franse successerie waarin een plejade aan filmsterren (Huppert, Adjani, Binoche, Monica Bellucci, Jean Reno, e.v.a.) zichzelf persifleert. Maar of dat nu erg is? De achtdelige reeks van de Deense steracteur – hier op een rodeloperflits na niet te zien – zit een jonge talent agent (Esben Smed) achter de veren. Johan, of ‘Joe’ in het entertainmentjargon, vertegenwoordigt een puikje aan Deense acteurs en muzikanten. Probleem: Joe is een tamelijk onbezonnen heerschap, dat zichzelf constant voorbijloopt en onderweg veel brokken én schulden maakt. Terwijl zijn moeder dreigt hem uit haar bedrijf en zijn flat te zetten, probeert Joe schimmige contracten te verzilveren, loze beloftes in te lossen en vooral een schare lastige tot losgeslagen klanten te lijmen. Tussendoor wil hij ook ruimer omgangsrecht met zijn dochtertje Tallulah, dat nuchterder in het leven staat dan haar pa.

Net zoals in de Franse evenknie berust de humor in Agent grotendeels op het ongetemperd enthousiasme waarmee grote (Deense) sterren een hilarische en/of potsierlijke versie van zichzelf neerzetten. Zo kan Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister in Game of Thrones) niet meer werken zonder begeleidende minnestreel, draaft jazzmuzikant Thomas Blachman op als dubieuze geldschieter, wil Ulrich Thomsen (Festen) per se een film over kaas maken in Hollywood, moet een doorgedraaide Sidse Babett Knudsen (Borgen) mee uit kamperen omdat ze haar collega Dar Salim (Dicte) stalkt, en zet Salim zelf een Hollywoodfilm met Emily Blunt op losse schroeven door in de clinch te gaan met een koerier. Ook als je al dat Deense sterrengeweld niet meteen (her)kent, is deze reeks meeslepend verteld en uptempo entertainment. Behalve een streepje of drie mooi afgewogen sentiment voert Kaas in zijn ‘dramedy’ een resem geestige tot van de pot gerukte situaties op. Bijtende kleine mensen in wasmachines, explosies, doodslag: het kan allemaal. Zoekt u in deze kille dagen uw kijkvertier bij voorkeur binnenskamers? En mag het dan best een beetje luimig en over the top zijn? Dan is Agent een aanradertje.

Agent is sinds 24 november beschikbaar op myLum.

Tekst: Karin Seberechts