Niet alles maar veel begint bij luisteren

‘Marginale driehoek’, ‘wingewest voor extreemrechts’, ‘culturele pechstrook tegen de taalgrens’. Voor wie er niet woont, is het simpel om de Denderstreek te borstelen. Maar hoe zien de bewoners haar eigenlijk zelf? Auteur Dominique Willaert wandelde vier maanden rond in Ninove, Aalst, Denderleeuw, Zottegem, Herzele en andere Zuid-Oost-Vlaamse vlekken. Hij nam er uitgebreid de tijd om te praten met de mensen die er wonen.

Het resultaat is “een uitnodiging om onze meningen over inwoners van de regio even ‘on hold’ te zetten en in te ruilen voor een open houding”. Het levert een parelsnoer van sterke levensechte verhalen op. Over de teloorgang van de fabrieken, de afbraak van sociale huisvesting en de tijd dat de volkshuizen draaiden als een tierelier.

Maar ook over een voormalig Kamerlid dat ’s ochtends vroeg naar het OCMW tuft en zijn koffer vult met het beste vlees van de voedselbank (‘zelf gehoord van mijn loodgieter!’), Facebookposts die viraal gaan en het Vlaams Huis in Ninove. En ten slotte ook over de vraag hoe om te gaan met groepen die Vlaams Belang stemmen. Spoiler alert: de auteur roept op in dialoog te gaan.

Interesse? Stuur dan je naam en adres vóór 1 december 2023 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de drie exemplaren die we gratis weggeven.