Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit, een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kledingstukken raak je een jaar lang niet aan. Je gooit meer kleren weg dan ooit en toch blijf je nieuwe kledij kopen, omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken. Herken je jezelf hierin? Dan ben je niet alleen. De mode-industrie wil dat iedereen immers doen denken.

Merken introduceren gemiddeld om de zes weken – sommige zelfs elke dag! – een nieuwe collectie. Als tegenreactie besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet meer willen? Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh: Sarah neemt je mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding. Kleerkastvasten is een razend interessant, maar ook confronterend en urgent boek over het gebruiksvoorwerp dat we allemaal op onze huid dragen.

Interesse? Stuur dan je naam en adres vóór 1 juni 2023 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de twee exemplaren die we gratis weggeven.