Zeynep Göktepe over 50 jaar integratie

Met ‘Sluierzwemmen’ heeft Zeynep Göktepe een boek geschreven over 50 jaar integratie. In evenveel verhalen vertelt Zeynep die als vijfjarige in ons land arriveerde over het belang van bruggen bouwen en verder te kijken dan de waan van de dag.

“Ik kan je heel veel verhalen vertellen over racisme. Het is eigenlijk de rode draad door de verhalen in mijn boek,” legt Zeynep uit. “Maar ik vertel liever positieve verhalen. Toch wil ik racisme niet toedekken. Men moet het durven benoemen. Het is een structureel probleem waar het beleid nog altijd veel werk mee heeft. Maar ook in het leven van alledag kunnen we soms belangrijke stappen vooruit zetten. Daar gaat mijn boek over”.

 

“Of je nu een hoofddoek draagt of vol tattoos staat, iedereen moet dezelfde kansen krijgen”

 

Als 14-jarige begon Zeynep te werken in een naaiatelier. Toen iemand daar opmerkte dat ze vlot Nederlands sprak, kreeg ze de vraag om, als vrijwilliger, te tolken bij Kind & Gezin. Daar kwamen immers veel ouders die het Nederlands niet machtig waren. “Net als vele andere kinderen van migrantenouders ging ik al van jongs af mee met mijn ouders en buren om te vertalen. Dat ook doen bij Kind & Gezin vond ik super. Kind & Gezin werd mijn levensuniversiteit. Ik kwam er in contact met alle lagen van de bevolking. Daar begon ik bruggen te bouwen tussen buren en andere culturen.”

Van daaruit werd Zeynep – nog altijd als vrijwilliger – tolk in het Bijloke-ziekenhuis. Maar na een paar jaar wilde ze er toch graag een arbeidscontract. Want drie dagen per week kinderopvang regelen voor vrijwilligerswerk, werd toch wat veel. Aanvankelijk kon dat niet omdat ze niet de Belgische nationaliteit had. Na een wetswijziging kon het later uiteindelijk toch. “En zo ben ik dan uiteindelijk bij de stad Gent terechtgekomen als intercultureel medewerker bij de vzw Armoedebestrijding. Eerst zonder diploma, maar in de loop der jaren heb ik dan eerst mijn middelbaar diploma behaald en later nog een bachelor Gezinswetenschappen.”

Intussen werkt Zeynep 33 jaar voor de stad Gent, intussen als beleidsmedewerker. “Werk is enorm belangrijk voor sociale integratie en financiële onafhankelijkheid, zeker voor een vrouw. Een job maakt je ook gelukkig. En dat straalt dan af op je omgeving. Je wordt een rolmodel. Natuurlijk krijg ik soms nog kwetsende opmerkingen. Toen ik begon, kreeg ik steevast de verbaasde opmerking ‘Ha, jij spreekt Nederlands?’. Maar intussen zijn we een halve eeuw verder en zijn er zelfs schepenen met een hoofddoek. En dat is maar goed ook. Want of je nu een hoofddoek draagt of vol tattoos staat, iedereen moet dezelfde kansen krijgen.”

Geïnteresseerd in ‘Sluierzwemmen’, het boek van Zeynep Göktepe? Stuur dan je naam en adres vóór 28 april 2023 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de drie exemplaren die we gratis weggeven.

Auteur: Jan Deceunynck