Even terug naar 30 juni. Het schooljaar zit erop. Ook voor Daniel Rikeros, een Ecuadoriaanse dertiger die na wat omzwervingen in ons land belandde. Hij startte zijn ingenieursstudies in zijn thuisland, rondde ze af in Nederland en vond werk in België. Bij het Centrum voor Volwassenonderwijs LBC leert hij sinds 2019 Nederlands. Na drie jaar spreekt hij al een aardig mondje Nederlands. Met een stevig Spaans accent drukt hij zich vlekkeloos in zijn nieuwe thuistaal uit.

Het was druk, de voorbije jaren. Want naast zijn jonge gezin en een voltijds job was hij ook elke week twee avonden te vinden achter de schoolbanken. “Grammatica was het moeilijkst,” legt hij uit. “Die verschilt veel van het Spaans. En cijfers! In het Nederlands draaien jullie die om.” Maar al bij al vond hij het wel fijn in de taalklas. “We waren gemiddeld met een tiental cursisten. En tijdens de lessen praatten we veel met elkaar. We leerden dus niet alleen uit boeken. Zo breidde onze woordenschat steeds verder uit. We hadden allemaal een verschillende taal- en cultuurachtergrond, maar dat zorgde voor een aangename sfeer. We waren allemaal gemotiveerd om Nederlands te leren.”

 

“We leerden niet alleen uit boeken, maar vooral door met elkaar te praten”

 

Of hij in september aan zijn vierde cursusjaar begint, weet hij nog niet. Het is allemaal heel druk geweest. Misschien wacht hij even met het vervolg en pikt hij volgend jaar terug aan. Hij trekt zich intussen op het werk ook flink uit de slag. “Het eerste jaar werkte ik nog in het Engels, maar sinds het tweede jaar spreek ik op het werk Nederlands. Dat gaat steeds beter. Ik stel rapporten op, bekijk lastenboeken, spreek af met klanten… Allemaal in het Nederlands,” zegt hij niet zonder trots. De taallessen hebben hem geen windeieren gelegd.

Wil jij ook een opleiding volgen?

Het Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC biedt een heel pakket aan lessen aan. Van taallessen tot grafisch ontwerp en van fietshersteller tot polyvalent verkoper. En nog héél veel meer. Wil je dus graag nog iets bijstuderen, neem dan zeker eens een kijkje in hun ruime aanbod. De lessen worden georganiseerd in verschillende steden in gemeenten in heel Vlaanderen. Je leest alles over het aanbod op www.lbconderwijs.be.

Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Daniël Rys