Hoe zit het met mijn vakantie als interimmer?

Heb ik als uitzendkracht recht op betaalde vakantiedagen en op vakantiegeld? Uiteraard. Hieronder leggen we uit hoe de vork in de steel zit.

Vakantiedagen

Als uitzendkracht heb je recht op betaalde vakantiedagen, net zoals alle andere werknemers. Het aantal vakantiedagen wordt berekend op basis van je prestaties in het jaar voordien.

In principe kan je dus tijdens de duur van je uitzendcontract betaalde vakantiedagen nemen. In de praktijk merken we echter dat uitzendkrachten vaak niet de kans krijgen om hun vakantiedagen op te nemen tijdens de duur van hun uitzendcontract. In de meeste gevallen geven uitzendkantoren immers geen contract voor de dagen waarop de uitzendkracht vakantie wil nemen.

Indien je vakantie systematisch geweigerd wordt door het uitzendbureau, neem dan zeker contact op met de helpdesk van Interim United van het ACV.

Vakantiegeld

Als uitzendkracht heb je ook recht op vakantiegeld, net zoals alle andere werknemers. Het vakantiegeld wordt berekend op basis van je prestaties in het jaar voordien. De precieze uitbetaling van het vakantiegeld hangt af van je statuut.

Voor een arbeider wordt het vakantiegeld door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) verrekend en betaald. Je krijgt het in principe in de maand mei of juni uitbetaald. Voor een bediende wordt het vakantiegeld via het uitzendkantoor geregeld. Je krijgt dan je vakantiegeld samen met je loon uitbetaald, telkens bij het einde van je uitzendcontract.

Indien je problemen ondervindt bij de uitbetaling van je vakantiegeld, neem dan zeker contact op met de helpdesk van Interim United van het ACV.

www.interimunited.be

Auteur: Bram Van Goethem |  Afbeelding: Shutterstock