Standpunt: Waarom het steeds weer over vrede moet gaan

De allesvernietigende oorlog in Oekraïne zet niet alleen het Europese continent op stelten. Het brengt de reële machtsverhoudingen in de ganse wereld in beeld en scherpt de noodzaak van transitie naar minder fossiele energiebronnen aan. De coronapandemie, maar zeker ook deze oorlog duwen forse deuken in het geglobaliseerde economische ketenmodel.

Tal van bedrijven worden in hun toeleveringen geblokkeerd. In allerijl moeten plots chipsfabrieken in Europa worden gebouwd, moet er fors omgeschakeld worden naar alternatieve energie en moeten we zuinig zijn in ons energieverbruik. Hebben we daar echt een oorlog voor nodig?

Een oorlog in onze voortuin doet schrikken, nadenken én handelen. ACV Puls heeft zich daarom aangesloten bij de 8 mei coalitie. Die wil – opnieuw – een feestdag maken van 8 mei. Die dag in 1945 capituleerde nazi-Duitsland. Het is de Dag van de Bevrijding. De nieuwe wind van de vrijheid bracht ons de sociale zekerheid en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die dag zetten ook de dekolonisatie in beweging. Racisme, antisemitisme en negationisme gelden voortaan als misdadig.

 

“De vakbondsstrijd voor vrije loononderhandelingen past perfect in die strijd voor democratie en vrijheid. Om rijkdom en welvaart solidair en rechtvaardig te verdelen zijn vrije vakbonden en onderhandelingen cruciaal.”

 

De herinnering aan die symbolische dag vervaagt. Misschien dachten we wel dat de herinnering eraan niet meer nodig was. Maar niets is minder waar. Verrechtsing dreigt alom.

Ook de vakbondsstrijd voor vrije loon­onderhandelingen past perfect in die strijd voor democratie en vrijheid. Om rijkdom en welvaart solidair en rechtvaardig te verdelen zijn vrije vakbonden en loon­onderhandelingen cruciaal. Bij stijgende prijzen is er gelukkig ons indexsysteem dat ons in belangrijke mate beschermt. Maar het biedt slechts een gedeeltelijk herstel van onze koopkracht. Daarom blijven we ook ijveren voor vrije loononderhandelingen. We willen van de ketting af! Waar winsten gemaakt worden, moet de koek eerlijk verdeeld kunnen worden. Dat kan niet met de huidige loonwet die loonstijgingen lineair afblokt.

Die loonwet moet de schop op. Noteer daarom alvast 20 juni 2022. Die dag mobiliseren de Belgische vakbonden alle werknemers.

Hou die dag vrij en zorg dat je erbij kan zijn!

Auteur: Stefaan Decock |  Afbeelding: Dries Luyten