Liefhebbers van buitenissige zwarte komedies kunnen deze kerst hun hartje ophalen aan het nieuwste opus van Anders Thomas Jensen. Denemarkens topscenarist van gelauwerde drama’s, die zijn bizarste hersenspinsels zelf in beeld zet, heeft weer heerlijk toegeslagen. De maker van Adam’s Apples, Men & Chicken enz. sandwicht in Riders of Justice een onorthodoxe wraakvertelling tussen twee lieflijke uitvoeringen van de kerstklassieker The Little Drummer Boy. Of hoe een fietsdiefstal ergens in een Baltische staat mijlen verder een para met PTSS, een rouwende tiener, een trio halfgare hackers, een beruchte motorbende en een Oekraïense rentboy op elkaars pad brengt.

Nadat zijn vrouw Emma bij een treincrash omkomt, keert beroepsmilitair Markus halsoverkop uit Irak terug. Psychologische bijstand is aan hem niet besteed, en alle ongein over God en de ziel al helemaal niet. Troost hoeft zijn getraumatiseerde dochter Mathilde, die het ongeluk meemaakte, bij haar verstarde pa dus niet echt te zoeken. Maar dan hangt ene Otto aan de bel. De verwaaide statisticus stond net voor de crash zijn plaats af aan Emma en meent dat dit geen ongeluk was maar een aanslag. Samen met twee onaangepaste computernerds stouwt hij Marcus’ schuur vol IT-apparatuur, kwestie van de dader(s) digitaal op te sporen. Om Mathilde te ontzien doen de hackers zich voor als rouwconsulenten…

Jensen stuitert in Riders of Justice over vele schreven en wisselt zo gezwind van toon dat je er plekken van voor je ogen krijgt. Zijn film is geestig, gewelddadig, dramatisch, kolderiek en hartverscheurend. En briljant geschreven. Alle registers mogen open voor een kostelijk acterend gezelschap waarin Mads Mikkelsen zich, net zoals in Drunk, grif laat inlijven. Ondanks zijn geschifte karakter heeft Riders best zinnige dingen te zeggen over verdriet, rouwverwerking, lotsbestemming en zelfs de zin van het leven. Om nog maar te zwijgen over de rol van algoritmes en gelaatsherkenning. Er wordt flink wat afgeknald en geschmierd in dit van de pot gerukte ‘kerstverhaal’. Maar door de botte farce heen schemert ook een warm melodrama, over gehavende zielen die samenklitten tot een aandoenlijk ongerijmd gezin. Een wraakverhaal met een peperkoeken hart én een grote hoek af.

Riders of Justice komt op 22 december uit in de Belgische bioscopen.