Homo Deliveroo

Dwangarbeider van de weg

Een jaar lang ondervond auteur Herman Loos als maaltijdkoerier van Deliveroo wat het betekent zelfstandige te zijn zonder autonomie. Een reportage op het scherp van de snee.

Een groengrijze jas, een kubusvormige rugzak, een fietshelm: de maaltijdkoeriers van Deliveroo zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Op een doorsneedag brengen meer dan tweeduizend fietsers in dit land pizza’s, burrito’s of sushi van restaurants naar klanten. Herman Loos voegt zich bij dit leger zelfstandigen. Een jaar lang organiseert hij een deel van zijn tijd op het ritme van het belletje op zijn smart­phone dat een nieuwe levering aankondigt. Wat betekent het zelfstandige te zijn zonder autonomie? Wat leveren twee uur fietsen, zeven bestellingen en dertig kilometer met gloeiende Indiase saus in je rug op? Een reportage op het scherp van de snee. ‘Jezus-Christus-op-een-driewieler, de marktwaarde van mijn veiligheid is anderhalve euro.’

Interesse in dit boek? Stuur dan je naam en adres vóór 29 oktober 2021 naar topboek@acv-csc.be en laat ons weten dat je graag kans maakt op één van de drie exemplaren die we gratis kunnen weggeven.