De Achterblijvers

door Geert Schuermans

Ze heten Sofie, Koen, Eliza, Amin, Cindy en Kurt. Ze wonen in Denderleeuw, Merksplas, Maasmechelen, Houthulst en Deurne. Ze zijn medisch assistent, zelfstandige, drukker, poetsvrouw, kleuterleidster en rekkenvuller. Ze hebben één ding gemeen: ze horen tot wat men ook wel ‘de lagere middenklasse’ noemt, een groeiende groep waar ondertussen twee miljoen landgenoten deel van uitmaken. Twéé miljoen? In België? Jazeker. Die cijfers zijn al langer bekend en corona verscherpt ze nog. In ‘De achterblijvers’ gaat Geert Schuermans op zoek naar de realiteit achter de statistieken. Een jaar lang volgt hij vijf gezinnen. Dat resulteert in verhalen over sterke mensen die elke dag vechten om niet kopje-onder te gaan, dromen van een mobilhome en het koude zweet voelen uitbreken als hun zoon een schooluitstap aankondigt. Maar ook over een schrijver die uit zijn bubbel van hogeropgeleide tweeverdieners stapt, een wereld waar mensen zich al eens racistisch uitlaten, spuwen op ecotaksen en de vakbond maar niks vinden.

Interesse in dit boek? Stuur dan je naam en adres vóór 20 augustus naar topboek@acv-csc.be en laat ons weten dat je graag kans maakt op één van de drie exemplaren die we gratis kunnen weggeven.