FILM: Charter – filmbespreking en bekijk ook de trailer

Binnenkort openen de bioscopen opnieuw de deuren en kan u, ruim gezeten tussen het neerdwarrelende stof, opnieuw van een mooie film genieten. In het groot. Ondertussen zijn even mooie films zonder cinemarelease naar het kleine scherm verwezen. Om niet al te abrupt af te kicken van het noodgedwongen thuiskijken, serveer ik u deze maand nog een zeer genietbaar kleinood dat u zelf in huis moet halen… Na een verontrustend, afgebroken telefoontje van haar zoontje rept Alice zich van Stockholm naar haar vroegere thuis in het noorden van Zweden. Het ondergesneeuwde dorp zit beslist niet op haar te wachten. Haar gewezen buren lopen in een boog om haar heen. Haar echtgenoot schopt haar nog net niet van het bordes. Van haar kinderen Vincent en Elina krijgt ze amper een glimp te zien. De bitse krachtmeting om het hoederecht heeft Alice eigenlijk zelf over zich afgeroepen toen ze maanden geleden haar biezen pakte naar Stockholm, zonder man en kroost. Wanneer het ouderlijk gezag haar volledig dreigt te ontglippen, sleept Alice haar kinderen in een opwelling mee op een chartervlucht naar Tenerife. Heel harmonieus of helend valt het weekje Canarisch uitwaaien uiteindelijk niet uit… De Zweedse Amanda Kernell, die met haar debuut Sami Blood een resem filmtrofeeën verzamelde, komt met Charter opnieuw sterk uit de hoek. Kernell zit haar broze personages bekommerd op de huid, maar oordelen, partij kiezen of makkelijke antwoorden opdissen doet ze niet. Dat maakt van haar tweede film een (bewust) zwalpende, maar pakkende kijk op een echtelijke breuk in volle gang én op de bittere weerslag ervan op elk van de gezinsleden. De film is het treffendst in de scènes waarin moeder en tienerdochter elkaar wisselend terugwinnen, ontlopen of de mantel uitvegen. Maar ook de dreigende ondertoon die Kernell haar film meegeeft door de turbulente trip van een wankele moeder en haar kinderen naar een vreemd land als ‘ontvoering’ te brandmerken, werkt meeslepend. Scheiden doet lijden, zegt de dooddoener. Hoe dat er zoal kan uitzien krijgt u in dit onstuimige familiedrama in al zijn complexiteit te zien.

Charter is te zien op Cinemember, iTunes, Apple +, X Box, Playstation, Google Play, Lumièreseries, Proximus, Universcine en Dalton.be.

Bekijk de trailer hieronder

Auteur: Karin Seberechts