SOCIALE VERKIEZINGEN

Een vierjaarlijkse mijlpaal in onze organisatie. In mei 2020 is het weer zover, dan zijn opnieuw honderden gepassioneerde werknemers kandidaat om jou en je collega’s op de best mogelijke manier te vertegenwoordigen, om voor jou de best mogelijke werkomstandigheden te creëren en om voor jou de vinger aan de pols te houden bij de werkgever. Misschien ben jij wel de geknipte ACV Puls-militant? Laat je in deze tweede aflevering van ‘Militantenwerk mensenwerk’ inspireren door onze militanten van nu, en stel je ook kandidaat. Maak mee het verschil.

 

Wouter Mertens

42 jaar, ‘product validation engineer’ bij Barco (Kortrijk) – Militant sinds 2012

Ons Recht: Waarom heb je je in 2012 kandidaat gesteld?

Wouter: “Sociaal engagement en opkomen voor anderen is me met de paplepel ingegeven. Mijn vader was lang vakbondsmilitant bij de LBC-NVK (nu ACV Puls), en zelf was ik jarenlang lid van een jeugdbeweging. Al in 2008 vroegen ze me als kandidaat bij de sociale verkiezingen. Dat leek me nog net iets te vroeg. Vier jaar later was het toch zover”.

Ons Recht: Wat spreekt je aan in vakbondswerk?

Wouter: “Ik wil me engageren voor mensen en voor de rechten van collega’s. Het is cruciaal dat de rechten van werknemers collectief worden verdedigd. Vakbondswerk is hiervoor het middel bij uitstek. Het is iets voor iedereen, over partij- en vakbondsgrenzen heen”.

Ons Recht: Wat verwachtte je van je werk als militant?

Wouter: “Ik heb het op mij laten afkomen. We hebben meer dan genoeg goede militantenopleidingen bij ACV Puls. Onze vakbonds­ploeg hier is echt een team, we verdelen de taken en niets wordt je als het ware opgedrongen. Waar nodig, krijgen we bijstand van onze secretaris; een enorme hulp, want die heeft natuurlijk ervaring opgedaan in heel wat bedrijven”.

Ons Recht: Wat geeft jou het meeste voldoening in jouw werk als militant?

Wouter: “De werkomstandigheden van collega’s beter maken. We hebben lang gelobbyd om de kilometervergoedingen voor fietsers te laten verhogen, wat uiteindelijk is gelukt. Ook over thuiswerk hebben we een goed akkoord gesloten, na heel lang aandringen”.

Ons Recht: Wat vind je moeilijk in het vakbondswerk?

Wouter: “Vakbonden worden nog te dikwijls aanzien als stakers, actievoerders die anderen ‘gijzelen’. Volkomen fout, natuurlijk. In gesprekken met vrienden en familie komt dit af en toe naar boven. Dan leg ik rustig uit wat wij als vakbond doen, en waarom we bepaalde acties organiseren of handelingen stellen. Ik zet dan ook ons ruim aanbod aan dienstverlening, ook voor wie geen ‘problemen’ heeft, in the picture. Vakbonden zijn broodnodig, zoveel is zeker. Zo kregen we tal van complimenten na de onderhandelingen over een sociaal plan bij Barco”.

Ons Recht: Is die erkenning voor jou het ultieme doel?

Wouter: “Een compliment of erkenning krijgen van mensen van wie je het in eerste instantie niet verwacht, dat doet bijzonder veel deugd. Het geeft je energie om alles uit de kast te halen”.

Ons Recht: Raad je anderen aan om militant te worden?

Wouter: “Ja. Wie wil meewerken aan betere werkomstandigheden voor zichzelf en collega’s, heeft absoluut zijn plaats bij ACV Puls. We werken hier constructief samen met de werkgever om de werksituatie te verbeteren. En af en toe houden we ons been stijf, natuurlijk (lacht)”.

Ons Recht: Ben je opnieuw kandidaat in mei?

Wouter: “Zonder enige twijfel. Met volle overtuiging!”

Vakbondswerk is het middel bij uitstek om de rechten van collega’s collectief te verdedigen

Jan Mutsaars

57 jaar, voltijds valbondsafgevaardigde (ACV Kader) bij ING – 6 jaar vakbondsmilitant 

Als voltijds werknemersvertegenwoordiger is Jan echt goed vertrouwd met de werking van de vakbond. “Ik ben altijd al heel sociaal bewogen geweest”, vertelt hij. “Ik voel een sterke drang om op sommige punten het verschil te maken. Mijn werk als vakbondsafgevaardigde past perfect bij mijn drive om het (werk)leven van mijn collega’s en mezelf zo aangenaam mogelijk te maken.”

Ons Recht: Is jouw rechtvaardigheidsgevoel dé reden dat je vakbondsafgevaardigde bent?

Jan: “Toch de grootste reden, ja. Om uiteenlopende redenen werd de militantenploeg bij ING Brussel gestadig kleiner. Het vakbondswerk had nieuwe impulsen nodig. Op basis van mijn ervaring was ik ervan overtuigd een belangrijke bijdrage te kunnen leveren om het vakbondswerk nieuw leven in te blazen. Als vrijgestelde kan ik bij ING echt een verschil maken. Zo heb ik al tientallen collega’s kunnen helpen.”

Ons Recht: Wat spreekt je zo aan in je werk als werknemersvertegenwoordiger?

Jan: “Opkomen voor mensen, de witte ridder spelen. Ervoor zorgen dat werkomstandigheden niet verslechteren, zelfs verbeteren. Tegenwoordig bestaat vakbondswerk voor een groot stuk uit vechten voor wat je verworven hebt. Alles wat erbij komt, is dan een extra overwinning.”

Ons Recht: ACV Puls was voor jou een logische keuze?

Jan: “Ik kom uit een christelijke omgeving. Niet alleen daarom was het ACV een voor de hand liggende keuze. Ik kan me ook het beste vinden in de zaken waarvoor het ACV en ACV Puls/ACV Kader staan. Ik ben bovendien al heel lang lid van het ACV. Bij mijn eerste job heb ik de vakbond ooit zelf moeten aanspreken. Zij hebben me toen op de best mogelijke manier geholpen. Sindsdien ben ik altijd ACV-lid gebleven.”

Ons Recht: Waaruit haal jij het meeste voldoening?

Jan: “Tegenwoordig mogen we in onze sector blijkbaar al blij zijn als we kunnen beschermen wat in de vorige jaren verworven is. Maar cao’s afsluiten die zorgden voor betere voorwaarden voor de werknemers, en mensen helpen met hun vragen, daar doe ik het allemaal voor.”

Ons Recht: Wat vind je moeilijk aan je werk als afgevaardigde?

Jan: “Omgaan met een enorme verscheidenheid aan karakters, zowel op de vloer als bij de directie. Aan dat sociale aspect zouden we nog iets meer aandacht moeten geven in de militantenopleiding. Soms moet je ook tussenkomen voor mensen waar je je niet goed bij voelt. En toch help je ook hen nog zo goed mogelijk. Da’s mijn job, mijn passie.”

Ons Recht: Kan je collega’s of andere werknemers aanraden om militant te worden bij het ACV?

Jan: “Zeer zeker. Als je een wezenlijk verschil wil maken, als je je invloed wil hebben op de loopbaan van jou en je collega’s en als je graag met mensen omgaat en ervan houdt hen te helpen, dan moet je militant worden. Ikzelf heb helaas geen kinderen, maar door mijn vakbondswerk heb ik het gevoel dat ik op mijn manier iets teruggeef aan de maatschappij. En ja, soms is het zwaar. Maar ik kan je garanderen, het heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik stel me zeker en vast opnieuw kandidaat in 2020.”

Mijn vakbondswerk !s een enorme verrijking in mijn leven

Auteur: Tom Van Aken | Foto: eigen beelden