Dat Denen donkere maar uitmuntende (familie)drama’s kunnen maken weten we op zijn minst sinds ‘Festen’. Je zou kunnen zeggen dat Thomas Vinterberg met zijn ondertussen twintig jaar oude meesterwerk een genre uitrolde dat nog niet aan zijn sluitstuk toe is. Met pas twee langspeelfilms op haar conto is het wat vroeg om May el-Toukhy als een van de nieuwe exponenten ervan neer te zetten. Maar beroering oogst zij met haar nieuwe film ‘Queen of Hearts’ alleszins.
‘Hartenkoningin’ van dienst is Anne: succesvolle advocate, moeder van een tienertweeling, getrouwd met Peter, een knappe, zorgzame Zweedse arts. Een riante hedendaagse optrek middenin de Deense berkenbossen maakt het idyllische plaatje compleet.
Wanneer Gustav, Peters zoon uit een vorig huwelijk, mokkend zijn intrek neemt bij het gezin, komen er haarscheurtjes in dat plaatje. Het is echter niet de ‘moeilijke’ adolescent maar Anne die de idylle aan diggelen slaat. Zij loodst haar stiefzoon een seksuele relatie binnen en kiest – als het haar te warm onder de voeten wordt – voor puur zelfbehoud…

May el-Toukhy woelt in ‘Queen of Hearts’ geen verdoken trauma’s naar het oppervlak, hoewel die er blijkens enkele terzijdes wel kunnen zijn. Zij serveert de confronterende verwikkelingen die gezinsgeluk en familiebanden op de helling zetten in flagrante. Maar het is niet eens Annes onstuimige stap op zich die dit sluipende drama, met zijn lieflijke momenten en sensuele ondertoon, doet omkantelen in tragiek van het zuiverste water. Het is vooral de platte huichelarij die deze morele arbiter, beroepshalve in de weer voor kwetsbare jongeren tegen ouders met losse handen en heerschappen met losse zeden, als een benepen intrigante ontmaskert.

El-Toukhy manoeuvreert de kijker met een gemoedelijke toonzetting, glasheldere fotografie, een hypnotiserende score en een bucolische setting (compleet met ruisende bomen, klaterende meertjes en tsjilpende vogels) een ijzige krachtmeting in. Of zoals Anne en nadien Gustav voor de tweeling voorlezen uit ‘Alice’s Adventures in Wonderland’: wij vallen door het konijnenhol het rijk van de onberekenbare hartenkoningin binnen… Een rol én een krachttoer op het lijf geschreven van een virtuoze Trine Dyrholm, die geen moment ontkomt aan El-Toukhy’s ‘spiedende’ camera.

‘Queen of Hearts’ (Dronningen) komt op 19 juni in de Belgische cinema’s.

Auteur: Karin Seberechts

Trailer van Queen of Hearts