Klachten over of gevaar op burn-out bij 1 op de 6 werkende Vlamingen

Meer dan 7% van de werkende bevolking in het Vlaamse landsdeel kampt met burn-outklachten. En nog eens 9% procent loopt het risico om een burn-out te krijgen. In totaal gaat het om 460.000 werknemers, blijkt uit een enquête van onderzoekers van de KU Leuven. De onderzoekers gebruikten een nieuwe vragenlijst om een beter zicht te krijgen op de problemen.

Een bevraging bij 1.500 werkende Vlamingen geeft aan dat 17%, meer dan één op de zes, in de gevarenzone zit: 9,5 procent loopt risico op burn-out en 7,6 procent is meer dan waarschijnlijk opgebrand.
Bepaalde groepen in de werkende bevolking lopen een groter risico op burn-out, berichtte De Standaard. Het type beroep, het opleidingsniveau en de leeftijd zijn belangrijke factoren. Zo hebben administratief bedienden en arbeiders meer te kampen met burn-out. Ook werknemers in het hogere middenkader lopen een iets groter risico. Verder blijkt burn-out vaker toe te slaan bij mensen met een lager opleidingsniveau. Ook leeftijd speelt een rol: tussen 18 en 34 jaar is het risico het hoogst.
De onderzoekers associëren burn-outs met vier kernsymptomen: uitputting, zowel fysiek als mentaal; sterke weerstand tegen het werk; geheugenproblemen, aandachts- en concentratiestoornissen; oncontroleerbare heftige emotionele reacties. Ze spreken ook van drie bijkomende dimensies: psychische spanningsklachten, bijvoorbeeld slaapproblemen, piekeren of paniekaanvallen; psychosomatische spanningsklachten (lichamelijke klachten van psychische oorsprong); een depressieve stemming: zich somber en terneergeslagen voelen.

Surf naar: http://burnoutassessmenttool.be/

Auteur: Denis Bouwen | Foto: Shutterstock