Win een topboek: Viglius van Aytta

Geen Fries heeft zo’n belangrijke bijdrage aan de Europese cultuur geleverd en zoveel invloed uitgeoefend op de politieke en geleerde wereld van zijn tijd als Viglius van Aytta (1507-1577). Maak kennis met deze voor het brede publiek nobele onbekende. Op 19 oktober 2018 werd op de Turfmarkt in Leeuwarden een standbeeld van Viglius onthuld door Herman van Rompuy, oud-premier van België en gewezen voorzitter van de Europese Raad.
Sinds de vroege jaren 1540 bekleedde Vigilius tal van sleutelposities in de Habsburgse regering van de Nederlanden in Brussel. Tientallen jaren lang was hij direct betrokken bij de belangrijkste politieke beslissingen in deze roerige periode. Bekende figuren zoals Willem van Oranje, Karel V, Filips II, Alva en de graven van Egmond en Horn zaten bij hem aan tafel. Hij ligt begraven in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Daar heeft hij een praalgraf in de Sint-Nicolaaskapel .

‘Viglius van Aytta’ (auteur Kees Sluys) is een uitgave van EPO in samenwerking met de Werkgroep Viglius.

Interesse? Stuur dan je naam en adres naar lbc-nvk.communicatiedienst@acv-csc.be en schrijf in je e-mail dat je graag kans maakt op één van de drie te verloten exemplaren. Mail ons niet later dan 10 april 2019 aub.