Het kan, met een goed plan!

Hoewel er maar 24 uren in een dag zijn, slagen sommigen erin om voor of na de werkuren iets bij te studeren, of om tijdens het studeren een extra zakcent te verdienen. Hoe? Planning is alles. Studenten en werknemers zullen het in de praktijk helemaal anders aanpakken, maar weet dat je er niet alleen voor staat.

Wie werkt en tegelijk studeert, heeft er zijn of haar persoonlijke redenen voor. Sommigen zitten met financiële noden, anderen mikken op geestelijke verrijking of willen ‘gaten’ uit het verleden vullen. Wat de reden ook is, besef dat er tal van oplossingen bestaan om jouw persoonlijke doelstellingen te bereiken. Voltijds dagonderwijs, flexibele leertrajecten, lessen bijwonen, zelfstudie of via een Open Universiteit. De mogelijkheden zijn er alvast. Door het voordelige studentenstatuut kan je zelfs tot 475 uren werken per jaar waarbij je een lagere bijdrage betaalt aan de sociale zekerheid.

Maximaal rechten en pensioen opbouwen

Wil je toch maximaal rechten opbouwen, ook op het vlak van pensioen, dan kies je het beste voor een gewoon werknemersstatuut. Studenten kunnen een toelage van de Vlaamse overheid aanvragen, en indien nodig extra ondersteuning krijgen van het OCMW.
Maar ook voor werknemers zijn er tal van gunstige steunmaatregelen, zoals tijdskrediet of betaald educatief verlof. Wie weet kom je wel in aanmerking voor sociale promotie of kan je gebruik maken van een opleidingskrediet of opleidingscheques? Wij lieten alvast 3 jongeren aan het woord.

Dries

31 jaar, woont samen met zijn vriendin

 • Studeert sociaal werk, heeft geen andere diploma’s.
 • Werkt loopt momenteel stage in ontmoetingscentrum ‘Den Teirling’
 • Financieel zijn studiebeurs is aangevraagd, maar voorlopig nog niet goedgekeurd. Hij ontvangt een werkloosheidsuitkering van 940 euro.
 • Zijn verhaal “Ik studeer bij om een diploma te behalen, om op termijn in de geestelijke gezondheidszorg te kunnen werken. Toen ik werken en studeren combineerde, had ik nog amper tijd voor een sociaal leven. Ook had ik veel minder tijd voor mijn vriendin. Nu ik voltijds stage volg, lukt het al iets beter, maar ik ben blij dat ik nog geen kinderen heb. In feite studeer ik echt graag, dus ik ga volledig voor dat diploma sociaal werk. De socioculturele sector is helemaal mijn ding.”

Laura

26 jaar, woont samen met haar vriend

 • Studeert heeft een diploma ‘leefgroepenwerking’ en ‘specifieke lerarenopleiding
 • Werkt voltijds, als opvoeder in het buitengewoon onderwijs
 • Financieel sinds september 2018 werkt ze voltijds en verdient ze 1.700 euro per maand. Haar vriend studeert en ontvangt maandelijks een uitkering van 850 euro. Ze wonen al een aantal jaar samen en kwamen vroeger amper rond, maar sinds een aantal maanden kunnen ze nu ook wat sparen.
 • Haar verhaal “Ik heb een aantal jaren zowat 7 dagen op 7 gewerkt, om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De combinatie van mijn studies en mijn werk ging niet vanzelf, integendeel. Heel lang werkte ik elk weekend en in elke schoolvakantie. Mijn vriend en ik moesten elkaar continu financieel ondersteunen om rond te komen. Het belangrijkste voor mij en voor ons is dat ik nu een goed en vast maandinkomen heb, waardoor onze financiële zorgen weg zijn.”

Kelly

32 jaar, woont samen met Caro

 • Studeert combineerde in 2012 een job als verpleegkundige met de masteropleiding verpleeg- en vroedkunde. Combineerde in 2015 een job als hoofdverpleegkundige met een 1-jarige omscholing naar verpleegkundige.
 • Werkt als zelfstandig verpleegkundige
 • Financieel ze heeft nooit echt financiële problemen gehad, omdat ze haar studies steeds combineerde met een vaste job. Uiteraard vergt de combinatie werken en studeren veel van je tijd, en van die van je partner. “Maar mijn partner heeft me altijd gesteund.”
 • Haar verhaal “Als ik nu terugkijk op mijn combinatie van werken en studeren, ben ik trots op mezelf. Ik had nooit gedacht dat ik het zou volhouden, maar het is me gelukt. Ik ga niet zeggen dat het altijd rozengeur en maneschijn is geweest, want je sociaal leven (vooral als je een partner hebt) krijgt een flinke deuk. Een goeie raad: planning is alles! Alleen zo creëer je de nodige ruimte om te ontspannen met mensen die je graag hebt.”

Auteur: Tom Van Aken | Foto: Adobestock